Fukushima: egyre több a sugárfertőzött élelmiszer

agrarszektor.hu
Japán még mindig a sugárfertőzés veszélyeivel küzd: a Tokyo Electric Power elektromos művek fukusimai atomerőművéből származó radioaktív szennyezés miatt a nameko gombák is rákerültek a sugárfertőzött japán élelmiszerek listájára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mivel jelenleg nincs megfelelő módszerük a sugárfertőzöttség kimutatására, javítaniuk kell élelmiszer-bevizsgáló eljárásaikon, valamint a rizstermést is szigorúan ellenőrizniük kell, még az augusztus végi aratás előtt, hiszen ez legfontosabb táplálékuk.

A fukusimai atomerőműtől 40 km-re levő Szomában szabadban termesztett nameko gomba is szennyezetté vált, a megengedettnél 9-szer több céziumot találtak benne, így ezek fogyasztását is megtiltották, a vizsgálatokat elrendelték.

A helyzet igen súlyos, a kutatások folyamatosak, de eredmények azt mutatják, hogy a sugárzás mértéke az atomerőműtől 360 km-re levő helyekről származó teában, tejben, halban és borjúhúsban is meghaladja a biztonságos szintet. 

A hirosimai egyetem vizsgálata szerint pedig 1000 fukusimai gyermekből minden másodiknak a pajzsmirigyében találtak radioaktív jódot, bár életveszélyesnek nem mondható mennyiségben, de szakértők szerint az élelmiszerekben, levegőben, talajban sokáig fennálló sugárzás rákot okozhat.
a Hiogó prefektúrában lévő Kansai szupermarket-lánc által készített nyilatkozat szerint a szupermarket 30 százalékos részesedést vásárolt a kaliforniai Masami gazdaságban, hogy így láthassa el az üzleteket zöldség-gyümölcs áruval Japánban. Az Európai Unió pedig szigorítani fogja a Japánhoz közeli vizekből és a Csendes-óceán távolabbi részeiből származó import élelmiszerek radioaktivitás-vizsgálatait. A fukusimai reaktor közelében a tengervíz céziumszintje a megengedett 30-szorosa volt a múlt hónapban - írja az atv.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?