Vigyázzunk a mustgázzal!

agrarszektor.hu
Szüret után komoly veszélyforrást jelent a borászatokban és a pincékben a mustgáz, ezért ebben a periódusban a szokottnál is jóval óvatosabban kell eljárnia azoknak, akiknek pincéjében must illetve bor készül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A statisztikák szerint azokon, akik mustgáz-mérgezést szenvedtek, 50 százalékban már nem lehet segíteni, ezért például a mátrai borvidéken minden évben balesetvédelmi oktatást tartanak a szüret és a borkészítés előtt, hogy a munkálatok biztonságban érjenek véget.

A szüret utáni harmadik és negyedik napon a legaktívabb a mustgázképződés. Ekkor az egyébként máskor szagtalan gáznak finom, édeskés illata is van. ha a levegő mustgáztartalma eléri a 10 százalékot, akkor rosszulléttel, harminc százaléknál pedig már halállal kell számolni.

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Egyszerűen megelőzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Vannak olyan gázérzékelők, amelyek jelzik a magas szén-dioxid-szintet, de elegendő egy derékmagasságban tartott vagy a pince legalsó lépcsőjén elhelyezett meggyújtott gyertya is, hogy időben észrevegyük, ha menekülni kell. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.

Ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a borászok a szabályok betartására, a megfelelő ventilátor és szellőzőberendezés kialakítására - írja a heol.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?