Újjáéledhet a budai kadarka

agrarszektor.hu
A kadarka régi rangjának visszaállítása a céljából ültettek több tő szőlőt a Jókai kertben Budapesten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezdeményezésének célja a legendás budapesti bor, a Budai Vörös újjászületésének segítése, a filoxéra-pusztítás előtt ugyanis a Budai Vöröst Európa-szerte ismerték és szerették - írja a kormány.hu

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az ünnepségen elmondta, a borkultúra és Budapest szimbóluma lehet a kadarka, melynek hírnevét vissza kell állítani, hiszen a Budai hegyekben ennek hagyománya volt. A most ültetett szőlőtőkék 2015-ben válnak majd termővé, az ültetést viszont minden évben folytatni kell.

Az eseményen Lenkovics Barnabás, a Kadarka Kör kadarnagya és részt vett, aki kiemelte, hogy Magyarország történelmi múltjának része a szőlőtermesztés, a szőlőskerteket - egyben kultúránkat - pedig rehabilitálni kell. 

Az első oltványokat a Jókai kertben ültették el a sváb szüreti mulatságokat idézve, a munkákat pedig 2012 tavaszán és őszén folytatják. Jókai Mór 1853-ban vásárolta meg a Svábhegyen lévő telket, a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?