2015-ig nem kötelező visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak

agrarszektor.hu
A kormány 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2012. május 31-ig készül el az az ütemterv, amellyel a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a termálvizek mezőgazdasági hasznosítását szabályozza. A szaktárca célja, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek, ugyanakkor a fóliasátras gazdák is megtalálják a számításukat.

Magyarországon főleg az energiaárak határozzák meg a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Habár az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt, geotermikus fűtéssel az üvegházas és fóliás kertészetek gazdaságosan működnek.

2010-ben az akkori kormány arról döntött, hogy decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket. A visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan, a visszatápláló kutak létesítése pedig ellehetetlenítené az ágazatot.

A kormány mostani döntése hozzájárulhat a hagyományos energiaforrások felhasználásának visszaszorulásához, az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez, a vidéki munkahelyek megőrzéséhez, illetve biztosítja a mezőgazdaságból élő családok megélhetését.

A geotermikus energia hosszú távú jogi hátterének biztosítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és több érintett szakmai szervezettel.

 

forrás: a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?