Környezetvédelem: az európai polgárok erőteljesebb uniós fellépést sürgetnek a vízügyi problémák terén (sajtóközlemény)

agrarszektor.hu
Brüsszel, 2012. március 22. - Az Eurobarometer ma közzétett felmérése szerint az európai polgárok közel háromnegyede gondolja úgy, hogy az EU-nak további intézkedéseket kellene javasolnia a vízügyi problémák megoldása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megkérdezettek jelentős többsége (68%-a) súlyosnak tartja ezeket a problémákat. A felmérés résztvevői továbbá komoly veszélyként értékelték az aszályokat, az árvizeket és a vegyi szennyezést. A polgárok 62%-a úgy érzi, e kérdésekkel kapcsolatban nem kap elegendő tájékoztatást, és 67%-uk szerint a vízügyi problémák enyhítésének leghatékonyabb módszere a közvélemény sokkal részletesebb tájékoztatása volna. A megkérdezettek továbbá a szennyezőkre kiszabott bírságok összegének növelését, a méltányosabb árképzési politikát, illetve a pénzügyi jellegű ösztönzőket (adómentességeket vagy adókedvezményeket) is támogatják. Összefoglalva tehát, az európai polgárok 73%-a sürget erőteljesebb uniós fellépést a vízügyi problémák csökkentése érdekében.

Janez Potoènik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: "Az Európai Unió évek óta dolgozik a vizek minőségének javításán, és e területen sikerült is eredményeket felmutatnunk: az ivó- és fürdővizek minősége egyaránt javult, és egyre több település, illetve város rendelkezik megfelelő szennyvízkezelési infrastruktúrával. Számos európai folyóban hosszú idő óta újra megjelentek a lazacok. Mindez azt bizonyítja, hogy európai szintű összefogással valós eredmények érhetők el. Mindezzel párhuzamosan azonban egyre gyakoribbak az aszályok és az árvizek, és Európa vizeit növekvő nyomásnak teszi ki a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és a többi hasonló jelenség. A polgárok mindezzel tisztában vannak, és fellépést várnak az Uniótól. A felmérés az európai vízkincs megőrzésére irányuló, kidolgozás alatt álló terv szempontjából is értékes adatokkal szolgál."

Az emberek súlyosnak ítélik a vízzel kapcsolatos problémákat

A polgárokat mind a vízkészletek mennyisége, mind a vizek minősége aggodalommal tölti el. Az aszályok a mediterrán régió országaiban lakókat nyugtalanítják leginkább: Portugáliában 96%, Spanyolországban 95%, Olaszországban pedig 94% volt azon megkérdezettek aránya, akik az aszályokat a súlyos problémák között említették. Az európaiak többségét (79%-át) az árvizek is komolyan aggasztják: Romániában a megkérdezettek 96%-a, Bulgáriában 94%-a, Lengyelországban pedig 94%-a szerint jelentenek súlyos problémát. Jelentős az aránya azoknak, akik szerint a vizek minősége az elmúlt tíz évben javult vagy változatlan maradt (az előbbiek aránya 23%, az utóbbiaké 25%), míg 44% szerint a vízminőség romlott. Az európaiak többsége (84%-a) szerint a vízkészleteket leginkább a vegyi szennyezés fenyegeti, ezt követi az éghajlatváltozás és a vízi ökoszisztémák változása (az előbbit a megkérdezettek 55%-a, az utóbbit 49%-a említette).

A felmérésben részt vevők 61%-a úgy érzi, nem tesz eleget a vízkészletek megőrzéséért, azonban annak is hangot adtak, hogy az iparnak (65%), a mezőgazdaságnak (51%) és az energiatermelőknek (47%) is ki kell venniük a részüket a tennivalókból.

A polgárok több információt szeretnének

Amikor azt kérdezték tőlük, hogyan képzelik el a vízzel kapcsolatos problémák megoldását, az európaiak 67%-a úgy nyilatkozott, hogy részletesebb tájékoztatást kellene nyújtani a vízfelhasználás környezeti következményeiről. A válaszadók szerint a vízügyi problémák csökkentésének leghatékonyabb módszere a közvélemény részletes tájékoztatása volna.

Ugyanis annak ellenére, hogy a polgárok egyéni szinten tesznek kisebb gesztusokat a vízkészletek megőrzése és védelme érdekében (például korlátozzák vízfogyasztásukat vagy kevesebb rovarölőszert használnak), többségük (61%-uk) úgy érzi, e téren nem tesz eleget. A polgárok készek többet tenni a vízkészletek megőrzéséért, és ehhez több információval szeretnének rendelkezni.

Ennek érdekében viszont azt kérik, hogy a vízügyi problémák megoldása érdekében növekedjen a szennyezőkre kiszabott bírságok összege, méltányosabb legyen az árképzési politika, és kerüljenek bevezetésre pénzügyi ösztönzők (adómentességek vagy támogatások). A polgárok többsége támogatja a köbméteralapú árképzést, és egyetért azzal, hogy az áraknak a környezetre gyakorolt hatás növekedésével párhuzamosan növekedniük kell.

Komoly támogatás az uniós fellépésnek

Az európai polgárok 73%-a gondolja úgy, hogy az EU-nak további intézkedéseket kellene javasolnia a vízügy terén Európában fennálló problémák megoldása érdekében. Ez Európa-szerte így van, hiszen valamennyi tagállamban többségben vannak azok, akik szerint ezzel a kérdéssel uniós szinten kell foglalkozni: Észtországban 55%, az Egyesült Királyságban 56%, Szlovákiában és Németországban pedig 81% ez az arány. A megkérdezettek 69%-a úgy véli, hogy a vízzel kapcsolatos intézkedéseknek elsősorban az iparból származó szennyezéssel, 39%-uk szerint a mezőgazdaságból származó szennyezéssel, 30%-uk szerint a vízkészletek túlzott kiaknázásával, 24%-uk szerint pedig az aszályok és az árvizek problémájával kell foglalkozniuk.

A vízpolitikai terv

Az Európai Bizottság mindezeket a kérdéseket figyelembe fogja venni az európai vízkincs megőrzésére irányuló, várhatóan 2012 novemberére elkészülő tervben, amely meghatározza majd a szakpolitika jelenlegi hiányosságait és a jövőre vonatkozó prioritásokat, valamint javaslatot tesz olyan intézkedésekre, amelyek a 2020-ig tartó időszakra kijelölik a vízpolitika fő irányvonalait. A terv a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó, gazdasági és éghajlat-modellezést egyesítő elemzésre támaszkodik majd.

Előzmények

Ezt a felmérést 2012. március 5. és 7. között az Európai Unió mind a 27 tagállamában elvégezték. A különböző szociális és demográfiai csoportokból kiválasztott 25524 válaszadót személyes interjú keretében, anyanyelvükön kérdezték az Európai Bizottság megbízásából.

 

forrás: Európai Bizottság - Sajtóközlemény

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?