Lesz vízgazdálkodási stratégia, állami kézbe veszik az öntözést

agrarszektor.hu
A nemzeti vidékstratégiához hasonlóan elkészül a nemzeti vízgazdálkodási és öntözési stratégia is. A kormányzat szerint az ár- és belvízi megelőzéshez, védekezéshez hasonlóan az öntözés is közfeladat, ezért állami kézbe veszik az öntözést és az árszabályozást is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nemzeti vízgazdálkodási stratégia szeptember 4-én kerül a kormányülés elé, közölte a környezetügyért felelős államtitkár pénteken Szerencsen. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy több mint egy éves előkészítő munka előzte meg a stratégiát, amelynek célja a meglévő vízzel való ésszerű gazdálkodás. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzat úgy véli, hogy az ár- és belvízi megelőzéshez, védekezéshez hasonlóan az öntözés is közfeladat, vagyis állami feladat. Ezért a stratégiát centralizálni kell, állami kézben kívánja venni - a költséghatékonyság és a gazdálkodók támogatása miatt is - az öntözést és az árszabályozást is.

A környezetügyért felelős államtitkár hozzátette: jelen pillanatban 6-7 különböző, törvényes módon történik az öntözésre használt víz árának meghatározása. A vízitársulások helyett az állam lesz a vízgazdálkodás ezen elemének letéteményese. Illés Zoltán elmondta azt is, hogy amennyiben a kormány kedden elfogadja a stratégiát, annak megvalósítása az elkövetkező évek feladata lesz.

Szerencsen "Az Észak-magyarországi régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása" elnevezésű nettó 5 milliárd 692 ezer forint értékű projekt támogatási szerződését írták alá az államtitkár jelenlétében. A túlnyomórészt, több mint 86 százalékban uniós forrásból megvalósuló projektnek köszönhetően 77 abaúji, zempléni és borsodi település 91 ezer lakosának lesz egészséges ivóvize.

A kivitelezés szeptemberben kezdődik és 2015 tavaszáig tart. Egyebek mellett kiépül több mint száz kilométernyi ivóvízvezeték, hét új kutat fúrnak és tizenöt vízmű telepet építenek meg, korszerűsítik a víztisztítási technológiát is.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?