Hamarosan lezárul a beregi tiszai töltésfejlesztés

agrarszektor.hu
Befejező szakaszánál tart a Tisza beregi, Vásárosnamény és Lónya közötti szakaszának töltésfejlesztése, amely a térség egyik legnagyobb európai uniós támogatású beruházása - közölte a projekt kommunikációs cége, a budapesti WELL PR Ügynökség illetékese szerdán az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csordás Emőke menedzser arról tájékoztatott, hogy a fejlesztéssel érintett 28 kilométer hosszú gátrész teljes hosszán befejeződött a töltésmagasítás és a koronaburkolat kiépítése, jelenleg már az úgynevezett földsánctartozékok elhelyezését végzik. Hozzátette: az informatikai és az árvízi monitoring rendszer fejlesztése, valamint a folyószabályozási létesítmények rekonstrukciója is záró szakaszához érkezett. A beruházás részét képező partbiztosítási munkálatok közül a tiszadonyi és a lónyai partszakasz még tavaly elkészült. Az ukrán oldali, szalókai partszakasz biztosítását most végzik, s ez a munka is a befejezésénél tart. A beruházás keretében újjáépített tiszakerecsenyi és lónyai gátőrtelepek használatbavételi engedélyezése pedig már folyamatban van. A vízrajzi távmérő rendszer és az árvízi monitoring hálózat fejlesztésének részeként jelenleg a Vásárosnaménynál található vízrajzi törzsállomás átépítése zajlik, összehangoltan az új Tisza-híd építési munkálataival - tájékoztattak a sajtóközleményben. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság korábbi közlése szerint a beregi tiszai töltésfejlesztés munkálatai az Európai Unió támogatásával 6,3 milliárd forint költségből készülnek el. Az unió kohéziós alapja 85 százalék arányú forrást ad a beruházáshoz. A fejlesztéssel az árvizektől leginkább veszélyeztetett beregi Tisza-szakasz jobb partján 100 százalékosan kiépül a védelmi rendszer. Vásárosnamény és Lónya között a Tisza gátját egy méterrel emelték meg, a töltés szélességét pedig megkétszerezték. A gátkoronán kialakított szilárd burkolat, az aszfaltozott töltéstető "békeidőben" kerékpárútként funkcionál majd.

Az informatikai és a monitoring rendszer fejlesztése mellett a projekt részeként a töltések karbantartásához új gépeket is beszereznek. A Tiszán, Vásárosnaménynál az elhasználódott régi átkelő mellett új hidat épít a beruházó Nemzeti Infrastrukturális Fejlesztő Zrt., nettó 4,2 milliárd forintos költségből. A munkálatok jó haladnak, az új hídon két forgalmi sávot alakítanak ki, az egyik oldalán járda, a másikon pedig kerékpárút is lesz. A folyami átkelő átadásának határideje még nem ismert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?