Szlovákia is használhatja a Tokaj nevet

agrarszektor.hu
Elutasította a luxembourgi Európai Bíróság azt a magyar keresetet, amely megtámadta, hogy az Európai Bizottság Vinohradnícka oblast' Tokajra módosította a szlovákiai tokaji borvidék megjelölését az úgynevezett E-Bacchus jegyzékben mint oltalom alatt álló védjegyet. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia tokaji borvidéke továbbra is használhatja a Tokaji írásmódot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az indoklás szerint a bejegyzés azért nem támadható meg, mert azt egy korábbi oltalom alá helyezés nyomán automatikusan jegyezték be. A tokaji borvidéknek egy része Szlovákiában, egy része Magyarországon található. A bizottság Szlovákia kérésére a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok jegyzékébe felvette a Vinohradnícka oblast' Tokaj eredetmegjelölést, ami ennek alapján bekerült az elektronikus nyilvántartásba. A magyar érvelés szerint a bizottság hibát követett el, mert egy korábbi szlovákiai szabályozás alapján vette fel a nevet, miközben a jegyzékbe vételkor a Tokajská vinohradnícka oblast megnevezés volt érvényes a helyi jogszabályok szerint.

A két ország között már igen régóta vita van a névhasználatról. Ez ügyben 2004-ben majdnem sikerült megegyeznie a két országnak, ám akkor a szlovákok nem teljesítették ígéretüket, így nem született megegyezés. A Tokaji nevet egyebek közt csak akkor használhatták volna északi szomszédunknál, ha pontosan kijelölik azt a területet, ahol ilyen néven kívánnak bort előállítani. Ez a magyar vélemény szerint 565,2 hektáros termőterületet jelentett volna. Emellett harmonizálniuk kellett volna a tokaji borra vonatkozó előírásaikat a magyar bortörvénnyel, illetve különféle más jogszabályokkal. Továbbá a tokaji bor egységes minőségét egy közös testület ellenőrizte volna. Ezzel egy határon átnyúló borvidék jöhetett volna létre. Nem így lett.

Pedig a külföldi Tokaji névhasználati ügyek - a szlovák bor kivételével - már mindenütt megnyugtatóan rendeződtek. Az előző kormányok agrártárcái sikeresen megállapodtak Ausztráliával, az Amerikai Egyesült Államokkal, Olaszországgal és Szlovéniával, Franciaországgal, Ukrajnával is. A luxembourgi Európai Bíróság ítélete ellen két hónapon belül lehet fellebbezni. Bár erről nincsenek információk, nem kétséges, hogy a magyar kormány él majd ezzel a jogával.

"Végtelenül bosszant és vérlázítónak tartom, hogy a luxemburgi bíróság nem tiltotta el a Tokaj név használatától a szlovák felet. Kíváncsi lennék, hogy hasonló esetben egy francia borvidéknél is ugyanilyen megengedők lettek volna-e, az ugyanis teljesen abszurd, hogy két ország szomszédos borvidéke ugyanazt a nevet viselje" - nyilatkozta Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Szavai szerint az ügyben egy meccs még hátravan, arról ugyanis az EU illetékes bizottsága dönt majd, hogy a borpalackokon szerepelhet-e a Tokaj név.

(NOL)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03