Újra módosítani kell a hegyközségi törvényt

agrarszektor.hu
Változnának a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatkezelési és választási szabályai.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vezető tisztségviselők megválasztása és az adatkezelési anomáliák miatt újra módosulhat a hegyközségekről szóló törvény. A változtatások a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) működését befolyásolnák.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága tárgysorozatba vételre és általános vitára is alkalmasnak találta - 14 igen és 6 nem szavazat mellett - a hegyközségekről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke, aki a módosítást jegyzi, szóbeli kiegészítésében elmondta: a módosításra azért volt szükség, hogy a törvény az eddigiénél is pontosabban és más jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosítsa a hegyközségek működését.

Az egyik javaslat szerint ugyanis - a korábbiaktól eltérően - a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökét nemcsak a szőlőtermelők országos küldöttei közül lehetne megválasztani, hanem a borászoké közül is. Így lényegében minden küldött minden tisztségre válaszható lenne, Emellett pedig az adminisztratív ügyek viteléért felelős tisztségviselő, a főtitkár - akit a HNT pályázat alapján választ meg - hivatalba lépéséhez előzetes miniszteri jóváhagyáshoz volna szükség.

Horváth Csaba, a HNT főtitkára az MTI-nek arról beszélt, hogy a törvénymódosítás az elnök és az alelnök-választásra vonatkozó szabályok megváltoztatásával az átlátható demokratikus működést és igazságos döntéshozatalt biztosítja. A másik módosítási javaslat pedig a törvényi felhatalmazást adja meg a HNT adatkezeléséhez.

Gőgös Zoltán (MSZ), a bizottság alelnöke a főtitkári kinevezés miniszteri ellenjegyezését kifogásolta. Font Sándor úgy vélekedett erre azért van szükség, mert a HNT az államtól átvett feladatokat is ellát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?