Mudi

A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta, amely ma már ritkán látható a nyájak, csordák mellett.

A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta, latin neve Canis familiaris ovilis Fényesi, magyarul Fényes juhász kutyája. A fajta törzskönyve ma is nyitott, hiszen időről időre kerülnek elő eddig nem ismert típusos egyedek. Sokáig a fajta fenntartása volt a cél, de mostanra már biztosítottnak látszik a fajta jövője. Noha Magyarországon sokan még ma sem tudják, milyen egy mudi, a skandináv népek felfedezték maguknak a fajtát. A mudi legközelebbi rokonfajtája a horvát juhászkutya (hrvatski ovčar), mely fajtát sokkal régebbről eredeztetik a horvátok, mint mi a mudit. A 2 fajta különbsége a laikusok számára szinte észrevehetetlen, a fajták keveredése miatt sokszor a szakértők is nehezen tudják az adott kutyát hova sorolni.

A mudi megjelenése

A mudi első pillantásra egyszerű keveréknek tűnhet. Szőre rövidebb mint a többi pásztorkutyáé, könnyen tanuló, intelligens állat. Tulajdonképpen bármely színben előfordulhat, de a standard nem ismer el minden színváltozatot. A leggyakoribb a fekete szín, van vörös, barna, fehér, fakó és hamvas (kékes árnyalatban játszó), de sokak szerint a legszebb, legkülönlegesebb színváltozat a cifra, a szürke alapon feketével spriccelt.

A mudi jelleme

Mivel a mudi eredetileg a juhászok, pásztorok munkájához kötődött, a fajta külleme másodlagos kérdés volt. Szolgálatkész, munkabíró és nem túl igényes kutyára volt szükség, a mudi pedig tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek. Ezenkívül hosszú életű, intelligens és tanulékony, a terelőversenyeken ma is kiemelkedő eredményeket ér el. A „dog dancing” és „agility” sport rajongói is felfedezték mozgékonysága, értelmessége és könnyen képezhetősége okán. Kitartásuk, kitűnő szimatuk miatt a katasztrófakutyák között is feltűnt néhány példányuk. Ismertek epilepszia-jelző és vaddisznóvadászatra használt példányokról is, illetve a II. világháború környékén kotorékozásra is használtak mudit. De annak sem kell csalódnia, aki városi kutyának szeretné: a fajta nagyfokú alkalmazkodó képessége és kis termete a lakásban való tartást is lehetővé teszi.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.