Vigyázat! - Le lehet bukni a házi pálinkafőzéssel

agrarszektor.hu
Úgy látszik, elkezdett ellenőrizni a NAV.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Másfél hét alatt három Hajdú-Bihar megyei településen találtak a pénzügyőrök olyan berendezést, amellyel a házilag előállítható mennyiséget többszörösen meghaladó párlatot állítottak elő. Szakértők szerint ez is azt bizonyítja, hogy sokan visszaélnek a "szabad házi párlatfőzés" lehetőségével. Az Európai Bíróság a napokban úgy foglalt állást, hogy Magyarország nem tarthatja fenn az eddigi jövedékiadó-mentességet, ezért a kormány most jogi kiskapukat keres.

A pénzügyőr járőrök - tematikus ellenőrzés-sorozat keretében - Debrecenben egy udvari garázsban találtak egy házilag, de professzionális módon előállított 120 literes lepárló készüléket, valamint 127 liter, befőttes üvegekben tárolt párlatot. Az illegálisan előállított párlatokat a jellegüknek megfelelő gyümölcságyon érlelte a tulajdonosuk - közölte az MTI-vel Kiss Nóra, a NAV Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense.

Egy másik ellenőrzés alkalmával, egy biharnagybajomi ingatlanon, a pénzügyőrök egy 100 liter űrtartalmú berendezéssel előállított, az adómentes keretet jóval meghaladó mennyiségű, megközelítőleg 400 ezer forint értékű párlatot és még lepárlásra váró - egyebek mellett mandarinból is készített - gyümölcscefrét találtak.

A Püspökladány külterületén a pénzügyőrök egy komplett szeszfőzdét lepleztek le: a tanyán két, pálinka előállítására alkalmas berendezésre bukkantak. Az egyiken a gyümölcscefre lepárlását, a másikon a párlat finomítását végezték. A lefőzött gyümölcscefréből visszamaradt cefremoslék a helyiség padlószintje alatt, az udvaron ásott gödörbe kivezetett csövön keresztül került ki a szabadba.

Az egyes helyszíneken talált berendezéseket és az előállított párlatokat a pénzügyőrök lefoglalták. A jövedéki jogszabályok megszegése miatt a jövedéki eljárások bevezetése mellett az elkövetőkkel szemben költségvetési csalás és jövedékkel visszaélés elősegítése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás - ismertette Kiss Nóra.

Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, szeszipari szakértők szerint a házi pálinkafőzés a feketeforgalmazás melegágyát jelenti, mert sokan visszaélnek az adómentes főzési lehetőséggel és saját fogyasztás helyett eladják pálinkájukat. A napokban az Európai Bíróság is olyan ítéletet hozott, amely szerint nem tartható fenn a párlatkészítés adómentessége. A kormány képviselői ezzel kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy ennek ellenére meg lehet találni azt a jogi megoldást, amellyel a "pálinka szabadságharc" megvédhető, de konkrétumokkal eddig egyik illetékes minisztérium sem állt elő.

A NAV egyébként eddig nemigen ellenőrizte, ki milyen keretek között főz otthon pálinkát. Úgy látszik, a hatóság most valamilyen okokból rászállt a házi pálinkakészítőkre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02