Cukoripari vállalatokkal kötött stratégiai megállapodást a kormány

MTI
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány az osztrák Agrana élelmiszeripari csoport két magyarországi leányvállalatával, a Magyar Cukor Zrt.-vel és az Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szerződést Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár és Johann Marihart, az Agrana elnök-vezérigazgatója írta alá kedden Kaposváron, Magyarország egyetlen cukorgyárában. Szabó László hangsúlyozta: a kormány fontos partnere az Agrana cégcsoportra, amely a magyar munkaerő szaktudására és hatékonyságára építve, modern technológiát alkalmazva erősíti a nemzetgazdaságot.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a termelőknek nyújtott agrártámogatásnak köszönhetően a magyar gazdálkodók elfogadható felvásárlási áron megfelelő mennyiségű alapanyagot biztosítanak a kaposvári gyár számára.

Az Agrana a negyedik osztrák stratégiai partnere Magyarországnak - közölte Szabó László, aki Ausztriát Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnereként említve közölte: 2013-ban 9,5 milliárd euró volt a kereskedelem a két ország között, ez a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 6,1 százaléka.

Johann Marihart méltatta a magyar kormány eddigi támogatását a kaposvári gyár fejlesztéséhez, valamint a hazai cukorrépa-termelés növelése érdekében kifejtett tevékenységét. ékeztetett arra, hogy a magyar kormány támogatásával épült meg Európában egyedüliként a cukorgyártás melléktermékéből biogázt előállító üzem, jelentősen csökkentve ezzel az energiaköltségeket.

Az Agrana számára a kaposvári cukorgyár, mint a környék legnagyobb cukorrépa feldolgozója, nagyon fontos stratégiai pont a Nyugat-Balkán felé - fogalmazott Johann Marihart, jelezve: ezért további befektetéseket terveznek. Fontos számukra az is, hogy magyar termelőktől vásárolják fel az alapanyagot - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A Magyar Cukor Zrt. 1995. július 1-jén jött létre öt hazai cukoripari részvénytársaság (Ács, Ercsi, Mezőhegyes, Sarkad, Sárvár) egyesülésével, majd egy évvel később - 1996 őszén - a társaságban többséget szerzett az osztrák Agrana-csoport. A Kaposvári Cukorgyár jogutódjaként 1990-ben létrejött Kaposcukor Rt. 1998. decemberében olvadt be a Magyar Cukor Zrt.-be.

Az évi 105 ezer tonnás cukorgyártási kapacitásával az európai középmezőnyhöz tartozó kaposvári gyárban az elmúlt hat évben összesen 10 milliárd forint beruházás valósult meg, amelyek a kapacitás bővítését, az energiaellátás fejlesztését, a hatékonyság növelését, illetve a cukor minőségének javítását szolgálták. Elkezdtek egy újabb beruházást - ötmilliárd forintból egy csomagolóüzemet építenek -, továbbá szita- és osztályozóállomást, illetve raktárt is létesítenek. A kaposvári gyár jelenleg 217 állandó dolgozót foglalkoztat, kampány idején további száz idénymunkás vesz részt a cukorrépa feldolgozásában. Az idei, mintegy 100 naposra tervezett 121. kampány alatt a tervek szerint 715 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?