Vészforgatókönyv! - Így védenék meg a magyar fröccsöt

agrarszektor.hu
Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni - jelentette ki az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Miközben januártól - a piaci feltételek javítására hivatkozva - nullára csökkentették a palackozott fröccsök jövedéki adóját, a jövedéki törvény e termékekkel kapcsolatban az FM szerint semmilyen szakmai szabályt nem fogalmazott meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adómódosítást azzal indokolja, hogy a "szőlőbor és a szódavíz keverékeinek különböző forgalmazási megoldásai" azonos adózási megítélés alá essenek. Továbbra sem világos azonban, hogy a tervezett változtatásokról és egy új szabályozási rendszer kialakításáról a borágazat szereplőivel tavaly miért nem egyeztettek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Semmilyen szakmai szabályt nem fogalmaz meg a jövedéki törvény a palackozott fröccsökkel kapcsolatban, illetve nem tartalmazza az ilyen termékek előállítására, ellenőrzésére és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat sem - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium. Mint ismert, a palackozott fröccsök 98,7 forintos eddigi literenkénti jövedéki adóját a kormány javaslatára januártól nullára csökkentette a parlament, de az ágazati szereplők szerint ma hiányzik az a jogszabályi környezet, amely a hirtelen napirendre vett adócsökkentést biztonságosan megalapozhatta volna.

A Földművelésügyi Minisztérium célja az, hogy a fröccs fogyasztókban kialakított jó hírnevét minél teljesebben megőrizze - hangsúlyozta az agrárszektor.hu-nak a minisztérium. A fogyasztók bizalmának megőrzése és az esetleges visszaélések elkerülése érdekében a palackozott fröccs szakmai szabályait ki kell dolgozni - tették hozzá.

A tárca tájékoztatása szerint a szabályozás tartalmáról, illetve a jövedéki előírások és a jelenleg hatályos végrehajtási rendeletek viszonyáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa bevonásával megkezdődtek az egyeztetések. A tavaly februártól hatályos Európai Uniós szabályokból az derül ki, hogy a palackozott fröccsök szakmai szempontból az ízesített boralapú koktélok kategóriájába sorolhatók leginkább, ha a végtermékek borhányada eléri az 50 százalékot. (A hazai jövedéki törvény tavaly elfogadott módosítása is ezt a minimális mértéket állapítja meg a palackozott fröccsök számára). Az ízesített borok előállítására vonatkozó tagállami végrehajtási rendelkezéseket 2015 első félévében tervezi kidolgozni a tárca - tudtuk meg.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a borgazdasági szereplők többsége támogatja a palackozott fröccs hazai elterjesztését, de a mai szabályozatlan viszonyok között minőségromlástól, visszaélésektől, végső soron pedig a hungarikumnak tekintett fröccs lejáratódásától tart. Ágazati szakértők furcsállják, hogy a jövedéki szabályozásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly miért nem folytatott előzetes egyeztetéseket az adócsökkentésről, illetve az azzal kapcsolatba felmerülő, további jogszabályi változtatásokról.

A cél az volt, hogy a szőlőbor és a szódavíz keverékének különböző forgalmazási megoldásai azonos adózási megítélés alá essenek - indokolta az adózási változtatást az agrárszektor.hu-nak az NGM. A tárca szerint ezért volt szükség a módosításra, amely a palackozott fröccsöknél javítja a piaci feltételeket, mivel e termékek jövedéki szabályozását a szőlőboréhoz közelíti. A palackozott fröccsök után az újévtől már nem kell jövedéki adót fizetni, így e termékek adózási szempontból a vendéglátásban kimért fröccsökkel azonos adózási helyzetbe kerültek, amelyeket eddig sem sújtott a literenként 98,7 forintos jövedéki adó - közölte az NGM.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?