Minden megváltozik: sok gazdát érintő szabályozást módosítana az EU
Gyökeresen átalakulhat a vetőmagágazat, ezekre a változásokra alaposan fel kell készülni.
Az európai ciprus a ciprusfélék családjának névadó faja. A Földközi-tenger keleti medencéjének környékén őshonos, emellett Iránban van egy elszigetelt populációja.
Az európai ciprus jellemzői
Az európai ciprust Kis-Ázsiából még az ókorban betelepítették Itáliába, ahol kivadulva a legjellegzetesebb mediterrán örökzölddé vált, mára az egész Mediterráneum meghatározó, tájalkotó fája. Örökzöld ciprusnak is hívják, a jellegzetesen mediterrán növényt dísznövényként termesztik, vagy szélfogó sövényként ültetik. Az európai ciprus Toscana jellegzetes növénye és karcsú, magas termetével hívja fel magára a figyelmet.
10-15m magasra nő és az első években gyorsan növekszik. Ágrendszere felfelé törekvő és keskeny habitusú. Az európai ciprus lombja a ciprusok jellegzetes illatával rendelkezik. Napos helyre és örökzöld földkeverékbe érdemes ültetni. A szürkésvörös kérgű fának kis, párosan átellenesen álló, háromszög alakú pikkelylevelei 4 sorban, tetőcserépszerűen egymásra borulnak, és az egész ágat beborítják.
A leveleken nincs fehér rajzolat, illatuk pedig gyantás, édes. Az európai ciprusnak a termős virágzatokból fejlődnek éretten fényes aranybarna, dió méretű tobozai. A horgas csúcsú tobozpikkelyek eleinte húsosak, dereszöldek, majd megfásodnak. Az európai ciprus a talajok közül legjobban a homokos, kavicsos, száraz talajokat kedveli. Vízigénye átlagos, az idősebb növényeket elég csak szárazabb időszakokban öntözni, a fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek. A beteg és elhalt hajtások eltávolításán kívül egyéb metszést nem igényel. Kártevők közül a takácsatkák és a levéltetvek okozhatnak problémát.
Gyökeresen átalakulhat a vetőmagágazat, ezekre a változásokra alaposan fel kell készülni.
Szabó László, az Agárdi Pálinkafőzde társtulajdonosa szerit jelentősen megnőtt a különböző alkoholos italok alkoholmentes változatai iránti kereslet.
A hatóanyag-kivonások árnyékában egyre jobban előtérbe kerülnek a különböző biológiai megoldások.
Az árérzékenység és az importverseny kihívásai ellenére a hazai élelmiszeripar exportorientációban is látja a fejlődés kulcsát.
Egyes régiókban 2060-ra a 3,0°C-os küszöb átlépése is valószínűsíthető, Közép-Európára is baljós jövő vár.
”Egy újgenerációs mulcsvetőgép a mai klímán egy középgazdaságnak sem luxus, hanem realitás” - Pöttinger Terrasem a szakértő szemével