Nagyon komoly offenzívába kezd az OTP

agrarszektor.hu
Húsz százalék fölé növelné agrárhitelezési részesedését a mai 14 százalékról az OTP Bank 2020-2021-ig. A pénzintézet hitelezésében is jelentős szerepet kap az uniós területalapú támogatások (SAPS) előfinanszírozása, ahol a saját banki forrásokat egyre inkább a növekedési hitelprogram (NHP) kedvezményes hitelei váltják ki. Az OTP valamennyi érintett ügyfelét átvilágította, miután a kormány tavaly bejelentette, hogy 2015-től elvonja az uniós területalapú alaptámogatásokat 1200 hektáros üzemméret felett. A bank partnereinél a pénzelvonás nem okoz megrázkódtatást, de a pénzintézet szerint a teljes mezőgazdaságban az állatállomány csökkenéséhez és foglalkoztatási gondokhoz vezethet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az OTP Bank vezetése a közelmúltban döntött arról, hogy 2020-2021-ig 20 százalék fölé kívánja növelni agrárhitelezési piaci részesedését - jelentette be Benedek Fülöp, a pénzintézet agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Az OTP az igazgatóság 2011-es létrehozásakor 7,0-7,5 százalékos agrárhitelezési részaránnyal bírt, amelyet mára 14 százalékra növelt. A pénzintézet agrár-hitelállománya 8 százalékkal, az élelmiszeripari 12 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, így az OTP összes agrárgazdasági hitele most 100-110 milliárd forintra tehető.

Kisvállalkozások, NAK, Merkantil Bank, KITE

Benedek Fülöp szerint az OTP az agráriumban eddig főként a közép- és a nagyvállalati körre koncentrált, mostantól viszont a teljes szektort - vagyis a mikro- és kisvállalkozásokat, illetve a projektfinanszírozást is - megcélozza. Potenciális üzleti lehetőséget lát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) kialakított együttműködésben, a Merkantil Bank gépfinanszírozási lehetőségeiben, illetve a nádudvari agrárintegrátor KITE Zrt. finanszírozásában, ahol a bank egyébként is kisebbségi tulajdonnal bír. A változtatások részeként az eddiginél nagyobb figyelmet kívánnak fordítani az élelmiszeripar fejlesztésére és az agrárintegráció erősítésére, mert finanszírozási szempontból sem tartják jónak, hogy az agrárgazdaság túlságosan sok elsődleges terméket állít elő a feldolgozott áruk részarányának növelése helyett.

A bank február 2.-április 30. között agrárkampányt tart, amelynek lényeges eleme az uniós területalapú támogatások (SAPS) előfinanszírozása. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a napokban kezdte meg a tavalyi SAPS-összegek második részletének folyósítását, az OTP pedig az idei és a következő két év területalapú támogatásait kívánja megfinanszírozni. E konstrukciókban a saját banki hiteleket egyre nagyobb mértékben váltják ki a növekedési hitelprogram forrásai, mivel az NHP legfeljebb 2,5 százalékos hiteldíjjal működik, amely a kapcsolódó összes díj- és jutaléktételt, illetve az esetleges hitelgarancia költségét is magába foglalja. Piaci alapon ilyen feltételeket a kereskedelmi bankok nem tudnak kínálni- szögezte le az OTP tájékoztatóján Wolf László vezérigazgató-helyettes.

A gazdálkodók az idei területalapú támogatás akár 85 százalékos előfinanszírozását is kérhetik - közölte Szabó István, a pénzintézet igazgatója. Ötmillió forint alatti hitelnél banki saját források, e felett pedig 2,5 százalékos kedvezményes NHP-hitelek vehetők igénybe. Ingatlanfedezetre nincs szükség, mivel fedezetül az uniós támogatási összegek szolgálnak, amelyek az idéntől hektáronként várhatóan 144,7 eurós alaptámogatásra és 81,3 eurós zöldítési komponensre oszlanak. A termelők kedvezményes előfinanszírozásként hektáronként 57,6 ezer forinthoz is juthatnak, és ezt - rulírozó jellegű konstrukcióban - akár három évre is biztosíthatják maguknak. Az OTP azonban az év elején újra meghirdette úgynevezett zöldkártya hitelkonstrukcióját is, amellyel az idei és a következő két év támogatásait egy összegben kaphatják meg a gazdálkodók. A hektáronkénti hitelösszeg így elérheti a 115,2 ezer forintot, szintén 2,5 százalékos hiteldíj mellett.

Vitatják a kormánydöntést a pénzelvonásról

Az OTP nem értett egyet azzal, hogy a kormány 2015-től elvonja az 1200 hektárnál nagyobb gazdaságok területalapú alaptámogatásait, és az érintett üzemek számára legalább munkabér kompenzációt szeretett volna elérni - szögezte le Benedek Fülöp. A döntés országosan 525 gazdaságnál jelent pénzelvonást, és ezek nagyjából tíz százaléka - vagyis 55-60 üzem - tartozik az OTP 16-17 ezres teljes agrár-ügyfélkörébe.

Az OTP a tavalyi kormánydöntés után valamennyi érintett partnerét átvilágította, de emiatt hiteleit nem kellett átstrukturálnia. Bár a bank fokozta monitoring tevékenységét, tapasztalatai szerint a pénzelvonás nem okoz komoly fennakadásokat a gazdaságok működésében, de bevételeik és eredményességük csökken.

Kompenzációs intézkedések kellenének

A pénzintézet - tette hozzá Benedek Fülöp - országosan nagyobb problémákat lát, mert a pénzelvonással sújtott 525 vállalat ad munkát az összes mezőgazdasági foglalkoztatott egyharmadának, illetve náluk van a sertés- és szarvasmarha-állomány jelentős része is. Ezért a bank szerint intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy az állatlétszám és a foglalkoztatás leépítését meg lehessen előzni. A beruházásoknál így is valószínűsíthető azonban, hogy a támogatások leépítése számos cégnél a korábbi fejlesztési tervek visszafogásához vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?