Mi vagyunk a királyok! - Mindent vittek a magyar pálinkák

agrarszektor.hu
Az Agárdi Pálinkafőzdének ítélték oda a legnagyobb elismerésnek számító "Év Párlatfőzdéje" díjat a Destillata elnevezésű idei nemzetközi versenyen, Vértes Tibor alapító-tulajdonos pedig az Év Főzőmestere lett. Magyarországot 25 főzde képviselte az összesen 162 főzdét felvonultató megmérettetésen, ahol a magyar indulók 163 díjat nyertek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az "Év Párlatfőzdéje" díjat nyerte el az Agárdi Pálinkafőzde az idei Destillátán, amelyet az ausztriai Eisenstadtban rendeztek meg. Emellett a versenyen Vértes Tibor alapító-tulajdonost az Év Főzőmestere díjjal jutalmazták. 

Az idén 23. alkalommal megrendezett közép-európai szakmai bajnokságra 14 ország 162 főzdéjét nevezték be. Az eseményen osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentín párlatok mérettették meg magukat 1500 tétellel. Ezek között pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok csaptak össze. 

Mi alapján döntenek a bírák?
A Destillata kóstolóbírái mindannyian vizsgázott szakemberek. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: kiemelten fontos az illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége, a harmónia és az összbenyomás. A nemzetközi szakmai zsűri összetétele szinte minden évben változik.
 

A magyar főzdék kimagasló eredményt értek el: a különböző versenykategóriákban összesen 163 elismerést kaptak, amelyek közül 6 Év Párlata díj, illetve 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérem volt. A legtöbb érmet Ausztria (586) és Németország (286) nyerte, míg a magyar főzdék a harmadik helyen végeztek.

Az év magyar párlatai a Destillátán
A következő italok kaptak Év Párlata díjat a versenyen:

- Gyenesei Pálinkárium fekete bodza pálinkája (2012)
- Gyulai Pálinka fekete ribiszke pálinkája (2014)
- Agárdi Pálinka sörpárlata (2014)
- Agárdi Pálinka maláta whiskyje (2010)
- Agárdi pálinka érlelt alma pálinkája (2010)
- Agárdi Pálinka tokaji sárgamuskotály törköly pálinkája (2010) 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?