Így lehet felismerni a csúcspálinkákat - Ezt kell figyelni!

agrarszektor.hu
Március 30-tól újabb nevezési időszakot hirdetnek a pálinkavédjegy-rendszerben. A kezdeményezés célja, hogy a matricával ellátott palackokba valóban minőségi pálinka legyen. Máig tizennégy gyártó hatvankét pálinkája szerezte meg a jogosultságot a védjegy használatára. Most március 30-tól április 17-ig lehet pályázni a védjegyre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pálinkavédjegy rendszer lényege, hogy a matricával ellátott palackokban - laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok nyomán - garantáltan olyan ital található, amely megfelel az előírt minőségi követelményeknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a matricás pálinkák a rangos versenyeken ezüst- vagy aranyérmés minősítést kapnának. 2012 ősze óta tizennégy gyártó hatvankét pálinkája kapott jogosultságot a védjegyhasználatra.

A rendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatoknál többek között az alkohol-, a metanol- és a hidrogén-cianid-tartalmat mérik, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkáknál az élelmiszerbiztonság érdekében az etil-karbamátot is figyelhetik. Érzékszervi bírálatkor a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő szakértők minősítik a pálinkákat. Emellett a védjegyet elnyert pálinkák 20 százalékát évente újra ellenőrzik. 

Évente háromszor-négyszer lehet pályázni
A pálinkavédjegy pályázatot általában évente háromszor-négyszer hirdetik meg. A védetté nyilvánítás következő fordulójára március 30-tól lehet pályázni. A mintákat a WESSLING Hungary Kft 1047 Budapest Fóti út 56. szám alatt található Élelmiszervizsgáló laboratóriumának mintaátvételi részlegénél kell leadni.

A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők. A védjegymatricán található sorszám alapján megtalálhatók a pálinkák és a főzdék főbb jellemzői, illetve a gyártási eljárások is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?