Ma jár le a határidő - Éjfél után bírságol a csúcsszervezet

agrarszektor.hu
Ma éjfélig lehet feltölteni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását az internetre. A díjat két részletben kell majd befizetni és a határidő után érkező bevallásokra bírságot szabhat ki a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih). Mivel a bevallások időszaka még nem zárult le, a szervezetnél nem tudják pontosan, hogy mennyi bevételre lehet számítani. A becslések szerint mintegy harminc milliárd forint gyűlik így össze, amelyet élelmiszer-biztonsági stratégiai célokra fordítják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Éjfélig tölthető fel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása az internetre - jelentette ki Bognár Lajos, országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A határidő után feltöltött bevallásokat bírsággal szankcionálná a Nébih, ugyanakkor minden esetben megvizsgálják majd, hogy volt-e olyan körülmény, amely akadályozta a vállalkozást a bevallás elkészítésében. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat két részletben kell majd befizetni a Nébih számlájára, az elsőt július végén, míg a másodikat a következő év január harmincegyedikéig.

A díjat 2012-ben vezették be és valamennyi kereskedelemben és a termelésben résztvevő vállalkozásnak kötelező befizetnie. Az alapdíj a nettó árbevétel ezreléke, de az élelmiszerforgalmazással foglalkozó vállalatoknál a bevezetése óta sávossá vált a díj. Így 500 millió forintig nullás a bevallási kötelezettség, e fölött viszont sávonként változik és a legnagyobb mértéke hat százalék - számol be az MTI.

A bevallások időszaka még nem zárult le, ezért nem tudják pontosan, hogy mekkora bevételre lehet számítani, de Bognár Lajos szerint mintegy harmincmilliárd forint körüli összegről lehet szó. A díjból befolyó pénzeket a hatóság az élelmiszerlánc-biztonság fenntartására, a hatósági-ellenőrzési feladatokhoz szükséges fejlesztésekre és beruházásokra fordítja. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?