Vigyázat! - Most veszélyesek lehetnek ezek a borok

agrarszektor.hu
Vonják vissza a polcokról, illetve saját hatáskörben zárolják a hazai borászatok olasz eredetű borkészleteiket - hívja fel tagjai figyelmét a magyar ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (NHT). A szervezet ugyanis a közelmúltban olasz sajtóforrásokból úgy értesült, hogy az ottani hatóságok jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak az egyik legnagyobb olasz borászat ellen és zárolták a cég készleteit is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nemrég olasz sajtóforrásokból a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa arról értesült, hogy az olasz Cantine Brusa nevű borászat készleteit az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a vállalat ellen. A cég az egyik legnagyobb olasz borászat, amely több hazai borimportőr beszállítója is. Az olasz vizsgálatok a HNT információi szerint jelenleg is folynak.

Tovább tájékozódnak

A további értesülések és intézkedések megismerése érdekében a nemzeti tanács felvette a kapcsolatot az olasz társszervezetekkel - áll a HNT közleményében. A szervezet egyúttal felhívta tagjai figyelmét, hogy amennyiben olasz eredetű, különösen az érintett cégtől származó termékekkel rendelkeznek, saját érdekeik védelmében e készleteket zárolják, a már kiszállítottakat pedig vonják vissza a polcokról. Emellett a HNT javasolja, hogy a hazai borászatok vegyék fel a magyar hatóságokkal a kapcsolatot, hogy az esetleges, nem önhibájukból fakadó törvénysértéseket elkerülhessék.

A nemzeti tanács az olasz importborokkal kapcsolatos aggályokat a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak (Nébih) is jelezte. Egyúttal felkérte az illetékes hatóságokat, hogy a betárolt, vagy már forgalomba került tételeknél egyaránt kiemelten ellenőrizzék az olasz eredetű borokat, és az azt tartalmazó tételeket a magyar fogyasztók, a borászok és a kereskedők érdekében.

Magyar borok vásárlására ösztönöznek

A HNT célja, hogy a hazai kereskedelemben kizárólag megfelelően ellenőrzött minőségű termékek kerülhessenek a polcokra - áll a közleményben. Ezért is ösztönzik évek óta a kereskedőket, hogy a magyar termelők borait részesítsék előnyben beszerzéseiknél, hiszen azok a Nébih szigorú ellenőrzési eljárásainak messzemenően megfelelnek.

Mint ismert, a HNT tavaly az importborok ellen úgynevezett ellenőrzési díjat is bevezetett, így a gyenge minőségű termékek behozatala ma korlátozott. A HNT e díjnak köszönhetően rendelkezik azokkal a forrásokkal, amelyekkel pénzügyileg is támogatni tudja, hogy a Nébih hatékonyan folytassa le az ellenőrzéseket a mostani esetben is - rögzíti a közlemény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?