Mind hamis? - Az olasz nagykövetség előtt tüntettek a szőlősgazdák

agrarszektor.hu
Tüntetést szerveztek a budapesti olasz nagykövetség elé alföldi szőlőtermelők a Magyarországra áramló olcsó olasz borok miatt. Szerintük ilyen alacsony áron nem lehet előállítani valódi borokat és ez ellehetetleníti a hazai termelőket. A tiltakozók lemondásra szólították fel Tornai Tamást, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökét és egy új, szőlőtermesztőket tömörítő szervezet létrehozását sürgetik. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) ezért további intézkedéseket tervez, hogy megvédje a magyar szőlő- és a borágazatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Körülbelül kétszáz szőlőtermelő tiltakozott ma a budapesti olasz nagykövetség épülete előtt. A tüntetést a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége kezdeményezte, mivel szerintük az olcsó olasz borok jelentős károkat okoznak a hazai termelőknek és a kunsági borvidéknek.

Budavári László, a szőlőtermelők képviselője úgy véli, hogy 24 euró centért (mintegy 72 forintért) csak úgy lehet bort szállítani Magyarországra, ha hamisítják azt. Az a bor, amely Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár pedig még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi - fejtette ki.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az érdekvédelmi szövetség szorgalmazza, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke mondjon le, mivel szerintük nem tett semmit a magyar szőlőtermelők védelméért. Budavári László úgy véli, olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett.

A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amelyet a nagykövet személyesen vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány - az európai normáknak megfelelően - akadályozza meg a borhamisítást.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az FM újabb intézkedéseket tervez annak érdekében, hogy kiálljon a hazai szőlő- és borágazat mellett, így a fogyasztók tájékoztatásán is javítanának - jelentette ki Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Augusztus harmadikán a tárca egyeztetett a tüntetőkkel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával is és akkor a demonstráció szervezői azonnali intézkedéstervezetet adtak át, amelyek egy része már megvalósult.

Gál Péter szerint a magyarországi olasz importborok mennyisége jelentősen csökkent. Az első félévben 150 ezer hektolitert hoztak be az országba, de ebből a hatóságok 50 ezer hektolitert lefoglaltak. Azt gyanítják, hogy a zárolt borokat hamisították és cukrozták. Amíg a vizsgálatok le nem zárulnak, a tételek semmiképp sem hozhatók forgalomba. Az államtitkár úgy véli, nagy a kereslet a magyar szőlő iránt, az ár pedig alku kérdése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?