Ezt nem ússzuk meg! - Drágulnak az idei borok

agrarszektor.hu
Elkerülhetetlennek tartja az áremelést az idei termésű boroknál a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), mivel a borászatoknak a tavalyinál jóval többet kell fizetniük a szőlőért. A HNT szerint valamennyi borminőségi kategóriában 7-10 százalékos drágításra lesz szükség, ezért a szervezet egyeztetéseket kezdeményezett a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokkal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen, átlagosan 15 százalékkal nőttek az idén a szőlőfelvásárlási árak, ezért a borászatok is áremelésre kényszerülnek, hogy jövedelmezőségüket fenntarthassák - közölte az agrárszektor.hu-val Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szervezet szerint árnövelésre minden borminőségi kategóriában szükség lehet, mértéke pedig 7-10 százalék között mozoghat.

A HNT egyeztetéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat tájékoztassa a kialakult helyzetről. Az áremeléseket a borászatoknak az idei új borok megjelenése után, illetve a következő évre szóló értékesítési tárgyalásokon kellene érvényesíteniük.

A borászati cégek az idén 80-150 forintos kilónkénti árakon vásárolják fel a szőlőt annak ellenére is, hogy a 3 millió hektoliteres várható termés közel 20 százalékkal meghaladja a tavalyit. Tornai Tamás szerint a szőlőárak idei növekedéséhez hozzájárult, hogy vissza lehetett szorítani az árletörő hatású, gyenge minőségű importborokat. Több borvidéken azonban az is stabilizálja az árakat, hogy egyre szorosabb integráció épül ki a szőlőtermelők és a bortermelők között. A HNT a szőlő- és bortermelői integrációt - ágazati szintű megállapodással - tovább kívánja fokozni a közeljövőben - tette hozzá a szervezet elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?