Botrányok idején: hét fő ok, miért vegyünk magyar mézeket

agrarszektor.hu
Botrányossá vált az idén a hazai és az európai mézpiac, mert kiderült, hogy a minőségi termékekhez olcsó és sokszor hamisításgyanús kínai importmézeket kevernek. Az anomáliák miatt még inkább felértékelődik annak jelentősége, hogy a magyar fogyasztók minőségi hazai mézeket vegyenek. Az alábbiakban hét okot sorolunk fel a mellett, miért érdemes magyar mézeket venni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rendszeresek voltak a tiltakozások az elmúlt hónapokban a kínai ipari méz behozatala ellen. A kínai méz mellett szól ugyan, hogy nagyobb hasznot érhetnek el rajta a kereskedők, de fogyasztói előnnyel nem nagyon bírnak. A hazai vélemények és a laboratóriumi vizsgálati eredmények ráadásul sok esetben rávilágítottak arra, hogy hamisítványokról van szó. Ezért fogyasztói szempontból az nyújthat nagyobb biztonságot, ha magyar mézet veszünk. A magyar termékek legfontosabb előnyei a következők.

1. Olcsóbbak: Közvetlenül a termelőtől vásárolt méz olcsóbb, mint amennyiért a hipermarketek kínálják, hiszen nincs a termelő és a fogyasztó közé beékelődő kereskedő, feldolgozó és egyéb szereplő. Továbbá az őstermelők nem ÁFA alanyok, így ők eleve árelőnnyel indulnak a piacokon.

2. Többet kapunk egy üvegben: A termelők egy része által használt és az OMME által gyártott üvegbe egy kilogramm méz kerül, míg az áruházakban kaphatóakba általában csak 0,8-0,9 kilogramm.

3. Egészséges és igazi:
A magyar termelői méz igazi méz. Manapság felháborodást kelt a Kínából tonnaszámra érkező mézhamisítvány az EU egész területén. A Kínában "gyártott" méz nem sok méhet látott, ipari körülmények között az ember állítja elő, így pont azok az értékes anyagok hiányoznak belőle, amelyek miatt az ember a mézet eszi, mint amilyen az eredeti, természetes, egyenesen a kaptárból származó magyar minőségi méz.

4. Antibiotikum-mentes: Nálunk jóval szigorúbbak az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok. Míg a legtöbb országban engedélyezik az antibiotikumok használatát a méhészetekben, hazánkban ez szigorúan tilos, így a magyar méz nem tartalmaz az egészségre káros antibiotikumokat, illetve azok maradványait.

 

5. Sokszínű és különleges: Többféléből is választhatunk. A termelőknél különböző, a boltokban egyébként nem kapható fajtamézeket is vásárolhatunk. Hazánkban több mint 800 fajta növényt látogatnak a méhek nektár vagy virágporforrás miatt, így mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb mézet. Igazi különlegességeink is vannak, ilyen például a selyemfűméz, hiszen ez a vaddohányként is ismert növény kizárólag hazánkban terjedt el olyan mértékben, hogy a méhek számára önálló méhlegelőt biztosíthasson. A selyemfűméz különleges aromáját mindenkinek érdemes kipróbálni.

6. Hungarikum: 2014-ben hungarikum lett a magyar akácméz, mely méltán világhírű. Magyarország a méztermeléshez kiváló klimatikus adottságokkal rendelkezik, mézünk olyan jó minőségű, hogy javítómézként használják, tehát a rosszabb minőségű, külföldről származó mézeket "javítják fel" vele.

7. Magyar családokat támogatunk: Ha magyar mézet veszünk, magyar termelőket segítünk vele, hozzájárulva ezzel megélhetésükhöz. Az így elköltött pénz tovább marad a magyar gazdaságban, és nem egyenesen valamelyik multihoz kerül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?