Minden támogatás leállna: botrányt kavarna Lázár átszervezése

agrarszektor.hu
Leállna az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetése, ha megszűnne az akkreditált kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése szerint az MVH 2017. január elsejétől a megyei kormányhivatalok részévé válna, bár a kormány még nem döntött az ügyben. Az átszervezés miatt azonban új uniós akkreditációra lenne szükség, amely fél évtől két évig tarthat, és ennek ideje alatt semmilyen uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatást nem lehetne kifizetni Magyarországon. A mai tervekben többek között szerepel egy másik jelentős agrárintézmény, az élelmiszerpiacot felügyelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) átalakítása is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Átgondolatlan ötletroham" részének minősítették az agrárszektor.hu-nak ágazati szakértők Lázár János csütörtöki bejelentését, amely szerint az MVH 2017-től a megyei kormányhivatalokba tagozódna. Az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynökségeként működő, kulcspozíciót betöltő hivatal ma a Földművelésügyi Minisztérium költségvetési fejezetén belül szerepel önálló címként és a földművelésügyi miniszter irányítása alá tartozik.

Lázár János az állami bürokráciát csökkentő, számos más költségvetési szervezetet is érintő megszüntetési tervek részeként említette meg, hogy az intézkedések az MVH-ra is kiterjednének. A miniszter a változtatási elképzeléseket általánosságban azzal indokolta, hogy a közigazgatási végrehajtás egyértelműen elkülönüljön, ezáltal pedig a kormányhivataloknál és a járási hivataloknál egyszerűbb intézményi rendszer jöjjön létre, amely csökkenti a bürokráciát és javítja a hatékonyságot. A kormány első körben már áttárgyalta a terveket, "beindultak az egyeztető mechanizmusok", de a végső döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozza majd meg - közölte Lázár János.

Az uniós előírások miatt ugyanakkor az MVH-nál nincs lehetőség arra, hogy a kormány saját hatáskörben végrehajtsa az átszervezéseket. Ha ugyanis a hivatalt "szétszednék", a szervezeti átalakítások újabb brüsszeli akkreditációs folyamatot tennének szükségessé, mivel az Európai Bizottság az EU-támogatások kifizetését csak olyan intézményekre (tagországi kifizető ügynökségekre) bízza, amelyeket előzetesen akkreditál (elismer). Az MVH megszüntetésével pedig új szervezetet kellene kialakítani, és valószínűsíthető, hogy valamennyi megyei kormányhivatalt külön-külön akkreditáltatni kellene, ha az MVH feladatai hozzájuk kerülnének.

 

MTI-fotó: Illyés Tibor

Az akkreditációs folyamat legalább fél évig, maximum két évig tarthat, és az uniós előírások szerint annak lezárultáig semmilyen EU-s agrár- és vidékfejlesztési támogatást nem lehet kifizetni. Az átszervezésekkel tehát szakértők szerint Magyarország azt kockáztatná, hogy a hazai agrárgazdasági szereplők hosszú ideig nem juthatnának támogatásokhoz. Az 1800 embert foglalkoztató MVH több százmilliárd forintos uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizet ki évente, a tavalyi rekordévben pedig a kiutalt összeg elérte a 800 milliárd forintot.

Az MVH átszervezése egyszer már - 2010-ben - felmerült, de éppen az átalakítási nehézségek, illetve azok "beláthatatlan következményei" miatt lekerült a napirendről. Ágazati szakértők szerint biztosra vehető, hogy az Európai Bizottság sem támogatná az MVH megszüntetését, illetve a magyar agrártámogatás-kifizetési intézményi háttér drasztikus átalakítását.

Sajtóértesülések szerint a Miniszterelnökség átszervezési elképzelései nem csak az MVH-t, hanem több más agrárintézményt is érintenének. Ezek a következők:

- Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
- Agrárgazdasági Kutató Intézet
- Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ
- Haszonállat-Génmegőrzési Központ
- Növényi Diverzitás Központ
- Földmérési és Távérzékelési Intézet

Ezek az intézmények úgy szűnnének meg, hogy az irányító minisztérium - vagyis a Földművelésügyi Minisztérium - lenne a jogutód. Közülük a legnagyobbnak számító, élelmiszerpiacot felügyelő Nébih átszervezése is teljes meglepetés lenne, mivel ágazati vélemények szerint e hivatal is megfelelően működött az elmúlt években.

Megkérdeztük a Földművelésügyi Minisztériumot is, mi az álláspontja az átszervezési ügyben. A tárca egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58