Zsigó: akinél nem stimmel valami, jelentse

agrarszektor.hu
Megbízható és legális helyen vásároljanak élelmiszereket a fogyasztók - hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. Ha a megvett termékek nem megfelelők, panaszt kell tenni, illetve jelezni kell az esetet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmiszer bizalmi termék, ezért a folyamatos hatósági ellenőrzések mellett fontos a tudatos vásárlói magatartás is - hangsúlyozta tájékoztatóján Zsigó Róbert. Lényeges, hogy a fogyasztók megbízható és legálisan működő helyeken vásároljanak. Amennyiben pedig azt tapasztalják, hogy a megvett termékek nem megfelelők, tegyenek panaszt a vásárlás helyén, illetve jelezzék a problémát a Nébih ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244), vagy a hivatal Navigátor mobiltelefonos applikációján keresztül.

A húsvétot megelőző, tavaszi élelmiszerbiztonsági ellenőrzések március 1-17-e közötti időszakában 2600 ellenőrzést végeztek - közölte az államtitkár. Elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálták, így például a sonkát, a tojást, az édességeket, de ellenőrizték a szezonális zöldségeket és az alkoholos italokat is.

MTI-fotó: Soós Lajos

Az ellenőrzések hiper- és szupermarketekre, szaküzletekre, vásárokra, piacokra, illetve logisztikai központokra és kisebb részben élelmiszer-előállítókra terjedtek ki. A feltárt szabálytalanságok miatt 68 alkalommal figyelmeztetést, 91 esetben pedig összesen 37 millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki. Tizenhárom élelmiszervállalkozás tevékenységét kellett korlátozni. Tavalyhoz képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomonkövethetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok szerint javult a vizsgált termékek minősége.

A hatóság eddig több mint 12 000 hazai és külföldi tételt ellenőrzött, amelynek 2,7 %-át - mintegy 182,5 tonna és 15 millió Ft értékű élelmiszert - vonták ki a forgalomból. A kivonás legfőbb oka a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési idő lejárta volt.

A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 000 állat szállításának körülményeit vizsgálták meg. Két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg 3 esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58