Hamis magyar élelmiszerek: brutális fotókat közöl az Interpol és az Europol

agrarszektor.hu
Az Europol és az Interpol weboldalára is felkerültek azok a fotók, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) készített az "OPSON V." nevű, összehangolt nemzetközi élelmiszerhamisítás elleni akcióban. Mára a drogkereskedelem után az élelmiszerhamisítás vált a második legjelentősebb feketepiaci tevékenységgé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly november és idén február között hajtották végre az "OPSON V." műveletnek nevezett nemzetközi akciót, amely az élelmiszerhamisítás ellen irányult. A Nébih tájékoztatása szerint az akciót az Europol és az Interpol koordinálta, és a silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítésére fókuszált. Mára ugyanis a drogkereskedelem után az élelmiszerhamisítás vált a második legjelentősebb feketepiaci tevékenységgé, amely potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot is jelent.

A négy hónapos akcióval 57 országban összesen több mint 10 000 tonna élelmiszert és 1 millió liternyi italt foglaltak le. A zárolt termékek között például cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok voltak, de olyan egzotikus élelmiszerek is előkerültek, mint a sáska vagy épp a hernyó.

Magyarországon az akció élelmiszerbiztonsági célú vizsgálatait - a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen - 2012 óta a Nébih koordinálja. A magyar szakemberek a művelettel mintegy 243 tonna, illetve további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le, többek között bort, fagyasztott halat, húsokat és különböző zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb eljárás a termékek ismeretlen eredete miatt történt, de a higiéniai szabályok megsértésére és a lejárati idő meghamisításra is akadt példa.

A Nébih az ellenőrzésekről fénykép- és videó dokumentációt is készített. Ezek felkerültek az Europol és az Interpol weboldalára is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?