Csányi ebben nagyon megverte Mészáros Lőrincet

agrarszektor.hu
A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Pick Szeged Zrt. bacon szalonnája végzett az első helyen azon a termékteszten, amelyet a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) bonyolított le. A terméktesztbe bevonták a Veszprém-Szabadságpusztán működő Bakony Hús (BH) Kft.-t is, amely Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozik. A BH 14-ből 12. lett, meglepetésre dobogós helyezést ért el viszont egy horvát bacon szalonna, megelőzve több tradicionális magyar márkát is. Egy minta, a mátészalkai Öcsi-Hús Zrt. baconszalonnája romlott volt, ezért e terméket kivonták a forgalomból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 14 terméket, 2 hagyományos és 12 gyorspácolású bacon szalonnát vizsgált legutóbbi, Szupermenta elnevezésű terméktesztjén a Nébih. A hivatal közlése szerint a mintákból 12 hazai, 2 pedig külföldi előállítású volt, amely azt is jelezte, hogy e termékpiacon a magyar márkák vannak túlsúlyban.

A Nébih értékelése szerint a tesztelt márkák között a kedveltségi kóstoláson a Csányi-érdekeltségű Pick Szeged Zrt. Família elnevezésű szeletelt bacon szalonnája végzett az élen. A második helyet viszont meglepetésre egy horvát termék szerezte meg, amelyet Magyarországon az Interspar forgalmaz. A képzeletbeli bronzérmet pedig egy Premium bacon nevű terméknek osztották ki, amelyet a Tamási-Hús Kft. gyárt.

A tesztbe bevonták a Veszprém-Szabadságpusztán működő Bakony Hús Kft.-t is, amely a Búzakalász Felcsút 66 Kft. érdekeltségébe tartozik, ez utóbbi pedig Mészáros Lőrinc agrárgazdaságban is érdekelt felcsúti polgármester tulajdonában van. A Bakony-Hús "Bakony szeletelt baconszalonnája" a 12. helyen végzett, miként nem lett dobogós több tradicionális hazai márka sem, mint amilyen például a kaposvári Kométa 99 Zrt., illetve a felszámolás alatt álló Pápai Hús Kft. baconje, vagy a Pick által gyártott Ringa szeletelt baconszalonna.

A Nébih tájékoztatása szerint az egyik termék, a mátészalkai Öcsi-Hús Zrt. baconszallonája a laboratoriumi vizsgálatok alapján romlottnak bizonyult, ezért a hatóság elrendelte a megsemmisítést, a gyártóra pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A hivatal az érzékszervi és a laboratóriumi vizsgálatok mellett tíz üzemben a bacongyártási folyamatot is ellenőrizte.

Vizsgálták azt is, hogy a termékek megfelelnek-e a Listeria monocytogenes nevű baktériumra vonatkozó jogszabályi előírásoknak, de itt egyik terméknél sem találtak kifogást. A jelölési előírásoknak viszont csupán egy bacon minta tett eleget, míg a többi terméknél kisebb hibákat fedeztek fel. Így például nem megfelelően tüntették fel a tápérték táblázatot, ezért az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt eljárást indítottak.

A Nébih terméktesztjének részletes eredményei itt tekinthetők meg.

A "nagy szeletelt bacon terméktesztről" pedig ez a videó készült:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?