Tömegesen csempészték ki Japánból a sugárfertőzött rákokat

agrarszektor.hu
Lebukott Kínában egy csempészbanda, amely a japán Fukusimából, feltételezhetően sugárszennyezett környezetből származó tengeri élelmiszert importált és dobott piacra. Kína a 2011-es földrengés és cunami után tiltotta be a tengeri élelmiszerek importját a térségből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mintegy ötezer tonnányi tenger gyümölcsei között sok volt a drága királyrák, valamint fésűkagyló - közölte a kínai média. Az importőr, a kelet-kínai Santung tartományi székhelyű vállalat az elmúlt két évben az egész országban terítette az árut. A szállítmányaik teljes értékét 230 millió jüanra (9,5 milliárd forint) becsülik.

A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína, más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból. A tilalom miatt nagyot zuhant az innen származó halászott áru ára.

Santung székvárosában, Csingtaóban egy vámellenőrzés során figyeltek fel arra, hogy értékes fagyasztott tengeri termékeket feltűnően olcsón adnak tovább. A nyomozás során megállapították, hogy azok Fukusimából valók.

Mint kiderült, a santungi vállalat egy jól szervezett csempészhálózat részeként működött. Arra is fény derült, hogy hasonló tevékenységet végeztek Fucsien tartományban, Kuanghsziban és Lianoningben. A gyanú szerint a felvásárolt termékeket a japán Hokkaidóban raktározták, ahol átcsomagolták őket, majd Vietnam érintésével küldték a végső kínai állomásra. Eddig 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy "tevékenységükkel veszélyeztették a lakosság egészségét".

Tajvanon tavaly márciusban robbant ki egy hasonló élelmiszerbotrány, amikor az ellenőrzések során 300 tétel tiltott "Fukusima-élelmiszert" találtak hamis eredet-megjelöléssel a piacon, továbbá háromezret pedig a kilungi kikötőben. A helyi hatóságok azt feltételezték, hogy a hamis tokiói címkékkel még Japánban látták el az árukat.

Nem sokkal a tajvani felfedezés előtt Hongkongban kismértékű sugárszennyezettséget (cesium-137) mértek Japánból importált zöld teákban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?