Az ideiglenes igazolvány ugyanolyan jó, mint az igazi

agrarszektor.hu
Az ideiglenes őstermelői igazolvány ugyanúgy igazolja, hogy a gazdálkodók őstermelői tevékenységet folytatnak, illetve jogosultak a személyi jövedelemadóról szóló törvény mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó rendelkezései szerinti adózásra, mint a 60 napon belül elkészülő végleges kártyás igazolvány. Az őstermelői igazolványt kérelmező ügyfelek őstermelői státusza az ideiglenes igazolvány kiállításával kezdődik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavaly decemberben elfogadott új mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII.28.) kormányrendelet bevezette az ideiglenes igazolvány fogalmát, amelyet egyes szervezetek nem értelmeztek helyesen - húzza alá a Földművelésügyi Minisztérium. Ráadásul 2016. július 22-én hatályba lépett - az egyes adótörvények módosításával összefüggő - legutóbbi rendeletmódosítás, amely az ideiglenes igazolványok hatályát meghosszabbította. A változása szerint az ideiglenes igazolványok csak egy átmeneti - 2016. szeptember 30-ig tartó - időszakban hatályosak.

A kormányrendelet értelmében az őstermelői igazolványt kiállító falugazdászok először - a kártyás igazolvány elkészüléséig - egy ideiglenes igazolványt állítanak ki, amely nem az őstermelői státusz ideiglenességéről, hanem csak az azt igazoló dokumentum ideiglenességéről szól, amit a rendelet eredetileg 60 napban korlátozott. Ez idő alatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkészítteti és kézbesíti a kártyás őstermelői igazolványokat. Mivel az ideiglenes igazolványok hatályát további két hónappal meghosszabbították, azok az őstermelők, akik az ideiglenes igazolványaikat úgy kapták meg, hogy annak hatálya legfeljebb 2016. július 31-ig szólt, a kormányrendelet értelmében azt automatikusan 2016. szeptember 30-ának kell tekinteni - hangsúlyozza az agrártárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?