Lecsapott a halkommandó: két halért 30 ezres büntetés és egy év eltiltás járt

agrarszektor.hu
Szabályos engedélyekkel fogott ki egy horgász egy márnát a Dunából Ács térségében, mégis lecsapott rá a "halkommandóként" is emlegetett Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ). A horgász ott követett el hibát, hogy a megtartott zsákmányt nem írta be fogási naplójába. Ezért 30 ezer forintra büntették, és egy évre a horgászattól is eltiltották, mert a hatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy egy védett halfajt is kifogott és megtartott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ács térségében a Dunán egy férfinél egy 1,5 kg-os 47 cm-es márnát találtak októberben az ÁHSZ ellenőrei, akik a halat visszaengedték a vízbe - áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében, amely az ÁHSZ ellenőrzési eredményeiről számol be. A hír első látásra meglepő, mivel októberben napi három darabig szabályosan meg lehet tartani a kifogott márnákat, ha a horgászoknak megvan a megfelelő engedélyük, a zsákmányul ejtett halak mérete pedig eléri a 40 centimétert.

Az intézkedés jogalapja az volt, hogy az érintett horgász a márna kifogásának tényét nem jegyezte be fogási naplójába, és így nem szerzett tulajdonjogot a hal felett - indokolta ugyanakkor az intézkedést az agrárszektor.hu-nak a Nébih. A horgásznál ráadásul az ellenőrök egy kapitális méretű, 3 kg körüli és 50 cm hosszúságú leánykoncért is találtak, amely védett fajnak számít, vagyis azt nem lehet megtartani. Így a vétkes horgászra 30 ezer forint halvédelmi bírságot szabtak ki és 12 hónapra eltiltották a horgászattól is, mivel a védett leánykoncér megtartását súlyosbító körülményként értékelték. A védett hal miatt az ügyet áthelyezték az illetékes természetvédelmi hatósághoz is.

A Nébih tájékoztatása szerint az októberi ÁHSZ-ellenőrzések számos további eredményt hoztak.

- Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Villogó főcsatornán két engedély nélküli horgásszal szemben intézkedtek az ÁHSZ ellenőrei.

- A Villogó főcsatornán egy másik horgásznál három méreten aluli halat találta.

- Rapsicokat fogtak a Hamvas csatornán, ahol három orvhorgászt értek tetten a halőrök. Egy megállított autó átkutatásakor akkumulátorok, merítő fej és nyél került elő, az utastérben pedig halászgépet, vizes gumicsónakot, valamint egy - pár friss pikkelyt is tartalmazó - vödröt találtak az ellenőrök.

- A Szamoson az ÁHSZ, a vízirendőrség és a természetvédelmi őrszolgálat Csengertől Jándig 24 db jelöletlen varsát és 4 db fenékhorgot szedett fel.

- Mezőberénynél három személyt értek tetten a nagyzugi csatornán. A rendőrök az elkövetőket előállították.

- Koppánymonostor térségében a holt Dunán egy horgász szákjában 3 méret alatti (37, 38, 39 cm-es) csukát találtak, amelyek a fogási naplóba sem voltak regisztrálva.

- Egy balatoni ellenőrzésen egy horgásznál 25 db szivárványos öklét talált az ÁHSZ. A halakat visszaengedték a tóba, a horgásszal szemben a feljelentést a Nébih a természetvédelmi hatóságon megtette.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06