Bioetanol: máris nagyhatalom vagyunk, de...

agrarszektor.hu
Nagyhatalomnak számít Magyarország az uniós bioetanoliparban, de még van tere a fejlődésnek - állítja agrárszektor.hu-nak adott interjúban Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. igazgatósági tagja. A cég bővíti kapacitásait dunaföldvári biofinomítójában, ahol növelni kívánja az előállított bioetanol, illetve GMO-mentes takarmány mennyiségét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Pannonia Ethanol Zrt. kapacitásbővítést hajt végre dunaföldvári biofinomítójában, amelyhez a hátteret egy magyar banki konzorcium nyújtja. A Budapest Bank, a K&H, a Magyar Export-Import Bank és a Raiffeisen Bank 135 millió eurós hitelcsomaghoz juttatja a társaságot. Mit jelent ez a gyakorlatban? Mire fordítják az összeget?

Egyrészt növelni tudjuk a kapacitásunkat, ami jelenleg évi 1 millió tonna kukorica feldolgozását jelenti, és 2017-től ez tovább nő majd. Ezzel együtt pedig növekszik az előállított bioetanol és a génmódosítástól mentes állati takarmány mennyisége is. A következmények pedig exportbővülés, munkahelyteremtés, stabil piac, illetve a hatékonyságunk javítása.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Történt arra is utalás, hogy biotermékek bevezetését tervezik.

Igen, folynak nagyon izgalmas kutatásaink a biotechnológia területén, amelyek érinthetik a humán és az állategészségügyet, de erről egyelőre nem árulhatok el többet.E kérdés feszegetésekor ugyanakkor fontos szót ejteni a biotechnológiáról, ami szorosan kapcsolódik az olyan létesítményekhez, mint amilyen a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme, hiszen ez valójában biofinomítóként értelmezhető. A biotechnológia fejlődése abba az irányba halad, hogy az ipari termelésben fellelhető alapanyagokat minél inkább a gyártási technológiák szerves részévé tegye. Ez az iparág eddigi eredményein is látszik, hiszen a technológia a kezdetekben az etanolra fókuszált, mára azonban a magas fehérjetartalmú állati takarmány egy teljesen új iparágat hozott létre. A potenciál adott arra, hogy a fenntartható üzemanyag és állati takarmány mellett áramot, hőt, illetve hozzáadott értékkel rendelkező fenntartható bio-vegyianyagokat termeljünk. A bioetanol például nemcsak üzemanyagként hasznosítható, bio-műanyagokat is lehet belőle előállítani, a szén-dioxid pedig nem kizárólag káros anyagként könyvelhető el, készíthetnek belőle szárazjeget, az üdítőipar felhasználhatja palackozáskor, vagy tovább hasznosítható a növénytermesztésben. Biztos vagyok abban, hogy erről a témáról még sokat fogunk beszélni a következő években, évtizedekben.

Nagyon magabiztosnak tűnnek a tervek, miközben a szabályozási környezet nem feltétlenül vetít pozitív jövőképet az iparág elé.

2009-ben az Európai Unió olyan szabályrendszert alkotott, amely ösztönözte a befektetéseket a termelőkapacitások kiépülése érdekében, majd az EU-s irányelveket átültették a magyar jogrendszerbe is. A szabályozás logikája, hogy a bioetanol benzinbe keverésével jelentősen csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás a közlekedési szektorban, ami jelenleg a második legnagyobb kibocsátó az EU-ban, és ahol a tagállamok még mindig nem tudtak érdemi kibocsátáscsökkentést elérni. 2012-re azonban felerősödtek a bioüzemanyag-ellenes hangok, és gyakorlatilag azóta az Európai Bizottság javaslatai nincsenek egzakt tudományi alapokra helyezve annak ellenére, hogy a megújuló energiákra vonatkozó irányelv (RED) ezt kifejezetten előírja. Ezzel a bizottság felesleges akadályokat gördít az etanolipar folyamatos fejlődése elé. Emellett veszélybe kerülhetnek több milliárdos beruházások és kürölbelül 133 ezer olyan vidéki munkahely, amelyek az etanoliparra épülnek. A vita még zajlik, hiszen a klímapolitikai célokat teljesíteni kell, márpedig az Európai Unió kifejezetten ambiciózus vállalásokat tett, és a bioetanol önmagában képes legalább harmadával csökkenteni a benzin okozta kibocsátást.


Hol van ebben Magyarország helye és szerepe?

Magyarország kifejezetten nagyhatalomnak számít az uniós etanoliparban, és láthatóan fel is ismerte a hazai, exportra szánt kukoricát itthon feldolgozó iparágban rejlő lehetőségeket, és több EU-s fórumon is kiállt a gyártók érdekeinek védelmében. Logikus is, hiszen a hazánkban megtermelt kukoricából készül a nemzetközi piacon is versenyképes termék, ezzel a hozzáadott érték az ország határain belül marad.

A magyar szabályozás ezek szerint támogatja az etanolipar hazai fejlődését?

Még van helye a fejlődésnek ezen a téren. Magyarország tartja a bekeverési célszámokat, és a kormányzat eredeti tervei alapján 2018-ra meg is valósulhatott volna a 6,5 százalékos bekeverési arány. Ez a terv azonban tavaly decemberben megtorpant, és a kérdést csak 2019-ben veszik újra elő. Ez azt is jelenti, hogy a befektetők számára már nem lesz lehetőség arra, hogy érdemi lépéseket tegyenek, és hozzájáruljanak a 2020-ra kitűzött 10 százalékos megújuló arány teljesítéséhez. Az iparág kiteljesedéséhez pedig Magyarország rendkívül nagy mértékben tud hozzájárulni nemcsak a hazai szabályozási környezet felelős alakításával, hanem a fejlődést szem előtt tartó brüsszeli érdekképviselettel is.

De ennél egy lépéssel tovább mennék, hiszen nemcsak a bioetanol termelésében rejlik hatalmas potenciál, hanem a felhasználásában is. A bioetanol arányának növelése a benzinben olyan eszköz, amivel valódi és látványos eredményeket tudnánk felmutatni az energetikában. Ehhez mindössze a jelenleg alkalmazott 5 százalékról legalább 10 százalékra kellene ezt emelni. Jó néhány EU-s tagállam már elindult ebbe az irányba: Franciaország, Németország és Finnország már bevezette, Belgium januártól csatlakozik. Ha pedig mindez összehangolódik az ipar fejlődésével, amit a dinamikusan eredményeket felmutató kutatási projektek garantálnak, akkor Magyarország számára nyitva áll a lehetőség, hogy az európai megújuló energiákra épülő zöld gazdaság nemcsak vezető szereplője, de mozgatórugója is legyen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?