A bankok miatt tőkésítette saját kölcsöneit Csányi Sándor

agrarszektor.hu
A finanszírozó Raiffeisen-CIB konzorcium kérésére teljes mértékben tőkésítette a Bonafarm Zrt.-ben a korábban nyújtott 90 millió eurós tulajdonosi kölcsönállományt Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató. A bankok a kockázatkezelés szempontjából tartották előnyösebbnek, ha a tulajdonos kölcsön helyett véglegesen biztosít tőkét az élelmiszergazdaságban érdekelt Bonafarm Csoport menedzsment cégében. A tőkeemeléssel a Bonafarm Zrt. alaptőkéje tavaly év végén 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra nőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bonafarm Csoport hiteleinek tavaly év végi tárgyalásakor a finanszírozó bankok kérésére a tulajdonosi kölcsönt tőkévé alakítottuk - kommentálta a decemberi tőkeemelést az agrárszektor.hu-nak a cégcsoport. A lépés nem jelentett új tőkebevonást, hanem csak azt, hogy a korábban adott kölcsönöket a saját tőke soron szerepeltetik.

A cégcsoportban tulajdonos Csányi Sándor a Bonafarm Zrt.-nek a Bonitás 2002 Zrt.-vel nyújtott tulajdonosi kölcsönöket, mivel a szintén Csányi-tulajdonú Bonitás közvetlen tulajdonos a Bonafarm Zrt.-ben. A Bonafarm Csoport az elmúlt 10 évben 90 millió euró tulajdonosi kölcsönt halmozott fel, amelyeket beruházásokra fordított.

Tavaly decemberben a teljes kölcsönállományt tőkévé alakították, így - 28,3 milliárd forintos tőkeemeléssel - a Bonfaram Zrt. alaptőkéje 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra nőtt. A Bonafarm Zrt. a vállalatcsoport menedzsment cégének számít, amely a csoportszintű stratégia kidolgozásáért és a közös feladatok elvégzéséért felelős.

A tőkésítés célja az volt, hogy megállapodás szülessen a finanszírozó bankokkal - közölték a cégcsoportnál. A Bonafarm Csoportot a Raiffeisen-CIB konzorcium finanszírozza mintegy 100 millió eurós összeggel.

A hitelező bankok a kockázatkezelés szempontjából előnyösebbnek tartották, ha a tulajdonos kölcsön helyett véglegesen biztosít tőkét a Bonafarm számára. A saját tőkéből származó kifizetések (tőkeleszállítás, osztalékfizetés) ugyanis szabályokhoz kötött tranzakcióknak minősülnek, míg a kölcsön-visszafizetés a cég saját döntésének függvénye. A bankok így a saját tőkét preferálják, és kiemelten figyelnek a sajáttőke-ellátottságra is - indokolta a tőkeemelést a cégcsoport.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?