Téli élelmiszerrazziák: kevesebb szabálytalanság

agrarszektor.hu
Jelentős mértékben javultak a 2016-os téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évek adataihoz viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió forint bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19 300 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) koordinálásával - az év végi téli akció során a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Figyelemmel kísérték továbbá az élő állatok szállítását is, e téren bírság kiszabás az elmúlt évekhez hasonlóan nem történt.

A szezonális ellenőrzés elsődleges célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények teljesítéséhez az ünnepek miatt megnövekedett forgalom mellett - áll a Földművelésügyi Minisztérium közleményében. A korábbi tapasztalatokhoz képest jelentősen csökkentek (a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra) a higiéniai hiányosságok. Évről-évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságoknál is.

Az élelmiszerláncban mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer hazai és külföldi élelmiszertétel került górcső alá. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1 529 tételt, összesen 19 223 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, amelynek értéke csaknem elérte a 4,9 millió forintot. Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként a szakemberek, összesen 11,8 millió forint értékben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?