Azt kérik Orbánéktól, Erdélyben is lehessen pálinka

agrarszektor.hu
A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye a pálinkatörvény módosítását kéri a magyar kormánytól, hogy a székelyföldi termelők is használhassák a pálinka terméknevet. Hargita megye tanácsa rendkívüli ülésen fogadta el azt az elvi határozatot, amellyel csatlakozott a Kovászna megyei kezdeményezéshez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kovászna megyei indítványban felidézték, hogy a 2008-ban elfogadott magyar pálinkatörvény alapján a pálinka megnevezést csak Ausztria négy tartományának kajszibarack párlatai és Magyarország gyümölcspárlatai viselhetik. "Annak ellenére, hogy Székelyföldön a mindennapokban használjuk a pálinka kifejezést, és fogyasztjuk a terméket, mégis a magyarországi pálinkatörvény tiltja a kifejezés használatát. Mi, Kovászna, Hargita és Maros megye tanácselnökei tisztelettel kérjük ezen törvény módosítását az észszerűség mentén, azazhogy Magyarország jelenlegi határain túl is használható legyen a pálinka megnevezés" - áll a dokumentumban.

A dokumentum arra is kitér, hogy Székelyföldön minőségi párlatok készülnek házilag vagy kisüzemekben, ezért kezdeményezik a pálinka felvételét a Székelyföldi Értéktárba. Korábban az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői szorgalmazták a pálinka terméknév erdélyi kiterjesztését, és erről tavaly augusztusban a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel is megbeszélést folytattak. Az erdélyi pálinkakészítők szakmai szervezete azt kérte, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?