Orbánék döntenek arról, lehet-e Erdélyben pálinka

agrarszektor.hu
A kormány dönt majd arról, lehet-e használni a pálinka megnevezést Erdélyben. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyeztetett az Erdélyi Pálinka Lovagrenddel és a magyar Pálinka Nemzeti Tanáccsal.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megoldásokat dolgozott ki a Földművelésügyi Minisztérium arra, hogyan terjedhetne ki az Erdélyben főzött pálinkákra is az európai uniós eredetvédettség. A tárca tájékoztatása szerint a kormány dönt az ügyben.

Mint ismer, az erdélyi pálinkakészítők azt kérték a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők. Mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, így azt jelenleg csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A szaktárca az Erdélyi Pálinka Lovagrenddel és a hazai Pálinka Nemzeti Tanáccsal többször egyeztetett a kérdésben.

Az uniós és a magyar jogi akadályok elhárítása mellett a döntés meghozatalakor fontos szempont annak vizsgálata is, hogy a termő- és előállítási terület növelése milyen hatással lenne a pálinkák piacára - szögezi le a minisztérium közleménye. Emellett az is fontos, hogyan változhat a termőterületen működő vállalkozások működése, pénzügyi helyzete.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?