Quintessence: agárdi és vilmoskörte győzelem (x)

agrarszektor.hu
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny rekordszámú nevezésének eredményhirdetésére január 21‒21-én, egy nagyszabású gálán került sor a lillafüredi Palotaszállóban. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde, míg a megmérettetés legjobb pálinkája a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája lett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az impozáns külsőségek között, pálinkagála keretében szervezett díjátadón előbb a kereskedelemben kapható pálinkák, majd a magán és bérfőzetettek által nevezett minták eredményeit ismerte meg a szépszámú közönség. Pénteken a 33 nagyaranyérmes pálinka közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát.

A társadalmi zsűri szavazata alapján a közönségdíjas pálinka címet a Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája kapta. A verseny abszolút győztese az Agárdi Pálinkafőzde lett, míg az 1318 minta közül a szakavatott 28 fős nemzetközi zsűri a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkáját ítélte a legjobbnak. A magán és bérfőzetők között az abszolút győztes a csákberényi Pataki Attila, míg a legjobb magán és bérfőzetett pálinka címet 31 kategória győztes termék közül Pucsok Sándor szilva pálinkája érdemelte ki.

Az 1318 nevezett és lebírált mintából 433 volt a kereskedelmi tételek száma, 552 a bérfőzők és 333 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A mintaszám mellett rekord hazánkban a 433 nevezett kereskedelmi tétel és az is, hogy érkezett versenyminta Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából is.

Mi a Quintessence?
Az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében zajló Quintessence az elmúlt években nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka/párlat megmérettetésévé nőtte ki magát, amihez nemzetközileg is felkészült, széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkező pálinkabírálókra/értékelőkre van szükség. Takács László versenyigazgató elmondása szerint évek óta figyelik az ország legjobb pálinkabírálóinak a munkásságát, tevékenységét, akik közül a korábbi versenyeiken a legtöbben már bíráltak. Az egyes teljesítményeket számítógép segítségével összegzik, így van, akinek a felkészültségéről, teljesítményéről, erősségéről vagy épp fejlesztendő területeiről több száz bírálat alapján alkothatnak véleményt. A felkért bírák a beérkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik, ahol a párlat (nem optikai) tisztaságát, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a termék harmóniáját vizsgálják.

Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az egyesület saját maga által fejlesztett szoftverében előre megadott + vagy - tartalmat hordozó kifejezések, értékelések közül lehet választani, amiket a bíráló mintegy mankót használhat, kiegészíthet, vagy figyelmen kívül hagyhat.

 

A zsűri döntése alapján: arany oklevelet kapott 195, ezüst oklevelet 349, míg bronz oklevelet 400 pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 33 championt, azaz nagyaranyérmet osztottak ki a szervezők, míg a magán- és bérfőzetőknél 31 kategória győztes minta volt.

A versenyt mindkét nap gála és pálinkabál kísérte, melyet Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának megnyitója vezette fel, a háziasszony Veiszer Alinda volt. A pálinkaverseny fővédnöke: Dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke.

A verseny nagydíjasai:

Legjobb kereskedelmi főzde, egyben a verseny abszolút győztese: Agárdi Pálinkafőzde Kft.
11 arany- 6 champion nagyarany
7 ezüst
1 bronz

A Quintessence Pálinkaverseny legjobb pálinkája: a Schiszler Pálinkafőzde Vilmoskörte pálinkája

Közönségdíjas pálinka: Sáppusztai Pálinkafőzde málna pálinkája.
Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. - Felsőzsolca
Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba
Legjobb bérfőzető: Pataki Attila
Legjobb magán és bérfőzetett párlat: Pucsok Sándor szilva pálinkája
Legjobb ongai pálinka: Ferencz Noémi Sárgamuskotály szőlő pálinkája

 
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?