Újabb malmot hirdettek meg a Sikér felszámolásában

MTI
Március elején hirdette meg az első vagyonelemeket a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolása kapcsán a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A közel 1,2 milliárd forintos tételsor most újabb 900 millióval bővült, hiszen immár a csődbe jutott cég szekszárdi malmára is benyújthatók a pályázatok. Pár héten belül a nagykátai gabonatároló telep, illetve a budapesti, Öv utcai pékség hirdetményét is közzéteszik.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Cégközlönyben március 23-án megjelent hirdetmény szerint a 34 ezer négyzetméteres szekszárdi ingatlan, valamint a malomüzemi gépek irányára 900 millió forint. Az ingatlant a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 650 millió forintos jelzálogjoga terheli, a pályázatokat április 22-ig lehet benyújtani.

Amint az agrárszektor.hu is megírta, március 2-án jelent meg az első - a Sikér Zrt. tulajdonában lévő bicskei és érsekvadkerti malmokra szóló - pályázati felhívás, amely közel 1,2 milliárd forint értékben sorolt fel vagyonelemeket. A nyilvános értékesítésen április 1-jéig nyújthatók be pályázatok.

Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos most az MTI érdeklődésére közölte, hogy március 30-án a nagykátai gabonatároló telep, áprilisban pedig a budapesti, Öv utcai pékség hirdetményét is közzéteszik. A cég tatabányai irodaházának és balatonboglári malmának értékbecslése még nem készült el.

A felszámolóbiztos tájékoztatása szerint a céggel szemben fennálló, nyilvántartásba vett követelések összege 6,5 milliárd forint, amelyből még jelenleg is egyeztetés alatt van néhány hitelező - nem kellően dokumentált - követelése. Az összes követelésből 1,7 milliárd forint a búzabeszállítóké. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve három, zálogjoggal rendelkező bank bukják a legnagyobbat az ügyleten. Az is nyilvánvaló, hogy az összes hitelezői követelést nem lehet majd kielégíteni.

A Sikér Zrt. felszámolása 2016. október 20-án indult el, hitelezői választmány azonban még nem alakult, mert a január 5-én tartott hitelezői gyűlésen nem jelentek meg kellő számban a hitelezők. A cég évi mintegy százezer tonnás termelésével a magyar piacon 10 százalékos részesedéssel rendelkezett. A társaság 2014-ben 10,4 milliárd forint nettó árbevétel mellett 90 millió forintos nyereséget, 2015-ben viszont 8,3 milliárd forint árbevétellel 290 millió forintos veszteséget könyvelt el.

A vállalkozás tulajdonosa, Blázsik Ferenc a felszámolás előtt a társaság súlyos helyzetét egy évekig elhúzódó versenyhivatali eljárással, valamint a finanszírozó bankok és a hitelbiztosítók együttes visszalépésével magyarázta. A bíróság tavaly júliusban szüntette meg a csődeljárást, miután a februárban fizetési haladékot kérő Sikér Malomipari Zrt.-nek nem sikerült megállapodnia hitelezőivel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03