Megtáltosodott a húsiparban a Kométa

MTI
6 milliárd forinttal növelte árbevételét tavaly a kaposvári Kométa 99' Zrt., adózás előtti eredménye meghaladta az 550 millió forintot. Az elmúlt négy évben a cég forgalma megduplázódott, 18 milliárd forintról 36 milliárd forintra nőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A társaság tavaly a 2015-ösnél 21 százalékkal több, 57 ezer tonna húst és húskészítményt állított elő és adott el. Az árbevétel 61 százaléka a belföldi értékesítés eredménye, az exportárbevétel részaránya 37-ről 39 százalékra nőtt 2016-ban. A készítményexport 52 százaléka Olaszországba irányul, de a Kométa termékei emellett több mint 30 országba jutnak el. A cég megduplázta dél-koreai kivitelét, és elindította az exportot Japánba is.

A Kométa 2015-ben az előző évinél 5 milliárddal magasabb árbevételt és több százmillió forint nyereséget könyvelhetett el, azt megelőzően azonban éveken át veszteséges volt, eredményei a gazdasági válság kezdete óta romlottak. A céget a tulajdonosok pótbefizetéssel, tőkeemeléssel többször segítették.

Kaposvári székhelyén és budapesti telephelyén a Kométa jelenleg több mint 700 embert foglalkoztat, a létszám 53 százalékkal magasabb a négy évvel korábbinál. Az elmúlt 10 évben a cég mintegy 8 milliárd forintot költött fejlesztésekre, egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és csontozó üzemet, valamint jelentős beruházásokat hajtott végre a gyártó és csomagoló üzemegységekben is.

A Kométa hosszú évekig két olasz húsiparos család tulajdonában volt, majd 2013-ban Kaposvár önkormányzata 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben 5 évre. Ekkor az olasz tulajdonosok is 1 milliárd forintos további tőkeemelést hajtottak végre. A város a dolgozók és a beszállítók, azaz 900 család érdekében határozott erről a lépésről, és pénzügyi befektetői hozamgaranciát, valamint megfelelő, a biztonságát védő döntési kompetenciát kért.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03