Tejtermelők csődveszélyben: ingyenhitelt ajánl Fazekas tárcája

agrarszektor.hu
Az Agrár Széchenyi Kártya keretében igényelhető áthidaló hitelt ajánlja ideiglenes megoldásként a földművelésügyi tárca azoknak a kistermelőknek, akiknek összesen 60 millió forinttal tartozik a Gici Tej Kft. A külföldi tulajdonban lévő vállalkozás egyelőre nem áll felszámolás alatt, de már két bírósági végrehajtást is elrendeltek vele szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A veszprémvarsányi Gici Tej Kft. nemfizetése miatt hoppon maradt kistermelőknek azt javasolja Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, vegyék fontolóra az Agrár Széchenyi Kártya keretében igényelhető, teljesen ingyenes áthidaló hitel lehetőségét. Ez a kedvezőtlen piaci helyzetben lévő agrárgazdasági ágazatok, így  a tejtermelők számára 0 százalékos hitelt biztosít még az idei évben június 30-ig, amelyhez az agrártárca 100 százalékos kamat-, költség- és kezességi díjtámogatást biztosít. A hitel futamideje egy év, összege állategységenként 500 ezer forint, de legfeljebb 50 millió forint. A tárcavezető Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolt.

A hivatalos cégadatok alapján a Gici Tej-Tejtermék Feldolgozó és Értékesítő Kft. jelenleg nem áll felszámolási eljárás alatt. Ugyanakkor a közelmúltban a vállalkozással szemben két bírósági végrehajtást is elrendeltek. Az egyik esetben 2017. január 27-i hatállyal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, míg a másik esetben egy közjegyző rendelt el végrehajtást 2017. február 9-i hatállyal.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint az állam ugyan nem avatkozhat be egy magántulajdonú cég ügyeibe, ám maguk a termelők sok mindent tehetnek a kiszolgáltatottságuk ellen. Például termelői csoportot alakíthatnak, amely közös termelésszervezést, beszerzést, értékesítést, de akár feldolgozást is jelenthet, és ehhez a Vidékfejlesztési Programból támogatást is igényelhetnek.

A Gici Tej Kft. többszöri ígéret és aláírt szerződés ellenére sem tartja be kötelezettségét, így többek között 15 kistermelőnek nem fizet ki 60 millió forintnyi tartozást, vagyis a megtermelt nyerstej árát - derült ki a gazdálkodók korábbi közleményéből. A termelők szerint Gad Raveh, a cég ügyvezetője a tartozásokat tovább növelve éli fel az üzem vagyonát.

Amennyiben a vállalkozás a felszámolás sorsára jut, nem sok lehetőség marad a tejtermelők kifizetésére, mivel a cég tartozása a közlemény szerint a kistermelőknek járó 60 millió forint tizenötszöröse is lehet. A megoldás - teszik hozzá a gazdálkodók - az üzem gyors bérbeadása lenne.

Az elmúlt háromnegyed évben egyébként folyamatosan emelkedett a tej hazai termelői és kiviteli ára, a magyar piacot is érintő nemzetközi tejpiaci válság tehát véget ért - állapítja meg a tárca írásbeli válasza. A termelői ár 2017 februárjában már 91,9 Ft/kg volt, 2016 júliusa óta közel 40 százalékkaI növekedett. Az előzetes adatok szerint a tejtermelés volumene 2016-ban 2 százalékkal bővült.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?