Itt az összes étrend-kiegészítő, amelyben nincs doppingszer

agrarszektor.hu
Összegyűjtötték azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A bevizsgált szereket egy honlapon is szerepeltetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mostantól egy honlapon szerepelnek a Magyarországon bevizsgált szerek. Egy független laboratórium összegyűjtötte és táblázatba foglalta azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is. Az oldal egy független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. által bevizsgált étrend-kiegészítőket gyűjtötte táblázatba.

Sokan rendszeresen fogyasztanak a teljesítmény fokozását, az egészség megőrzését, a regenerációt segítő étrend-kiegészítőket. Elsősorban a sportolók számára azonban rendkívül fontos, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján lévő komponensek véletlenül se kerüljenek az általuk fogyasztott termékekbe.

Általánosságban mindenkinek azt tanácsolják, hogy vigyázzanak az -ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel, ezek ugyanis szteroidokra utalnak. Aki az általa vásárolt termék címkéjén ezekkel a végződésekkel találkozik, érdemes gyanakodnia, és szakértő segítségét kérnie, mielőtt az adott szert elfogyasztaná.

Az étrend-kiegészítők vizsgálatával foglalkozó nemzetközi tanulmányok szerint a sportolók által használt termékek 15-20 százaléka tartalmazott anabolikus szteroidot vagy stimulánst aktív összetevőként a 2000-es évek elején. Ezek alkalmazása súlyos egészségkárosodást, sportolók esetében pedig pozitív doppingvizsgálatot is eredményezhet.

A vizsgált komponenseket a WADA tiltólistája alapján választották ki, vagyis a statisztikák alapján a leggyakoribb, a legtöbb pozitív vizsgálati eredményt adó vegyületeket. A jelenleg vizsgált 85 molekula listáját folyamatosan bővítik, a táblázatban pedig feltüntetik a vizsgálati protokollt is.

Az 1990-es évek végén az akkori tendenciáktól eltérően számos, az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolonra pozitív vizsgálati eredményt kaptak a laboratóriumok. A doppingvétségek kivizsgálása során kiderült, hogy a sportoló ugyan nem használt tiltott szert, de valamilyen sportolóknak szánt terméket igen.

Az USA-ban 1996-tól 2004-ig szabadon forgalmazhatóak voltak az úgynevezett prohormonokat tartalmazó készítmények. Ezek elsősorban a nandrolon és a tesztoszteron prohormonjait tartalmazták, és a tiltólista anabolikus hatású szerei közé sorolták őket. Az egyik vizsgálat érdekes megállapítása, hogy a prohormonokat is gyártó cégek deklaráltan prohormon-mentes termékeinek több mint negyede mégis szennyezett volt a szóban forgó vegyülettel.

Ami még ennél is nagyobb meglepetés, hogy a prohormonokat nem gyártó vállalatok vizsgált termékei 10 százalékban ugyancsak tartalmazták ezeket az anyagokat. A szennyezett termékek használata sportolók esetében pozitív doppingvizsgálati eredményt adhat.

Napjainkban is léteznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak. Éppen ezért a szakértő azt javasolja, hogy ha valaki étrend-kiegészítőket, sportolóknak szánt termékeket vásárol, mindig gondosan tanulmányozza át a termék címkéjét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?