Megvan a jogszabály, amellyel Orbánék nekimennének az élelmiszermultiknak

MTI
Jogszabály-tervezetet dolgozott ki a kormány a nyugati multik "silány" minőségű élelmiszertermékeivel kapcsolatban. Ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy azonos terméket, de azok minőségükben, összetevőikben eltérnek, akkor azt a magyar vásárlók számára felirattal kellene jelezni. Most Brüsszel vizsgálja a javaslatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy új jogszabály-tervezet értelmében a jövőben felirattal kellene jelezni, ha egy Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmazott termék minőségében, összetevőiben eltér. Az Európai Unió egyelőre még vizsgálja a tervezetet - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 csatornán.

Az államtitkár szerint az ügy megoldása az Európai Unió kezében van, jogilag az Európai Bizottság tud fellépni a jelenség ellen. A kettős minőségű élelmiszerek jelentette probléma ráadásul nemcsak a magyar, hanem a kelet-közép-európai (szlovák, horvát) piacon is jelen van. A témában Pozsonyban tartanak majd egy konferenciát ahol egyebek mellett a V4 országok képviselői mutatják be az európai biztosoknak, hogy az európai élelmiszerpiacon létezik a kettős minőség ügye.

A magyar kormány továbbra is kitart amellett, hogy kettős mércét alkalmaznak a nyugat-európai élelmiszergyártók. Ugyanakkor az év elején végrehajtott, csaknem száz termékpárra kiterjedő ellenőrzés nem igazolta, hogy Magyarországra és a kelet-közép-európai térségbe "silányabb" minőségű áruk érkeznének.

Időközben viszont Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter újabb 30-35 termékre - sörökre, üdítőkre, jégkrémekre, grillezéshez használt termékekre, szószokra, salátaöntetekre - rendelt el ellenőrző vizsgálatokat. Az év eleji, száz termékpárra kiterjedő élelmiszer-ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?