Őszi agrárkamarai választások: indul a harc a fontos posztokért

agrarszektor.hu
Közös listát állítana a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) a november elejei előrehozott agrárkamarai választásokra a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A MOSZ együttműködést kezdeményezett az ügyben, mert megítélése szerint a társas vállalkozásoknak másként nem lenne esélyük bejutni a kamarai döntéshozó fórumokba. A Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hátrányos a jelenlegi agrárkamarai választási rendszer a társas vállalkozások számára - állapítja meg közleményében a MOSZ, amely a társas vállalkozások érdekképviseletét látja el. Ezért a szervezet együttműködést kezdeményezett az egyéni gazdaságokat reprezentáló Magosszal.

A MOSZ azt szeretné elérni, hogy közösen állíthasson listát a Magosszal a november 3-ra kitűzött, előrehozott agrárkamarai választásokra. A MOSZ szerint ugyanis önállóan a társas vállalkozások nem juthatnának be az agrárkamarai döntéshozó testületekbe, így az arányos képviselet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül nem valósulna meg. Az agrárszektor.hu információi szerint a Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.

A MOSZ szerint ma a 2013-ban megtartott, előző agrárkamarai választáson sem érvényesült az arányos képviselet követelménye. A szervezet szerint ugyanis a "ki kit győz le" elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet nyújt a győztesnek, míg a vesztesekre leadott voksok nem érvényesülhetnek. A társas vállalkozások - teszi hozzá a MOSZ - kisebb létszámuk miatt nem rúghatnak labdába az egyéni gazdálkodók mellett, akik jóval többen veshetnek részt a kamarai választásokon.

Ma a mezőgazdasági termelés - elsősorban az állattenyésztés - meghatározó részét előállító és a kamara fenntartásában is terhet viselő társas vállalkozásoknak nincs semmilyen képviseletük a kamara döntéshozó fórumaiban - állítja a MOSZ. A közlemény szerint az eljárási szabályok is nehezítik vagy lehetetlenné teszik a társas vállalkozások részvételét a kamarai fórumokban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?