Az áfacsökkentés növelte a húsok népszerűségét

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon a grillezés. Ma még mindig a húsoké a főszerep, ami részben az áfacsökkentés ármérséklő hatásával is magyarázható, ugyanakkor egyre több fogyasztó választ sajtokat és zöldségeket a grillezéshez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon is egyre népszerűbb a grillezés, ami a grillsütők és kiegészítők bővülésével, valamint a grilltermékek egyre szélesedő kínálatával magyarázható. A grillezések során legfőképp még mindig a húsoké a főszerep, de folyamatosan nő a zöldségek és a grillsajtok népszerűsége is.

A vevők egyre gyakrabban vásárolnak grillkolbászt, és előre pácolt húsokat is - mondta el Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Baromfi Termék Tanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet részvételével megtartott, grillpiacot bemutató sajtótájékoztatón.

A húsok iránti keresletnövekedés egyik mozgatórugója az áfacsökkentés lehet. Az ÁFA mérséklésének célja leginkább a piac tisztulása, mindamellett a sertéshús esetében egy ideig a fogyasztói árakban is láthatóvá vált.

Azonban a nemzetközi, főként a német húspiaci árak növekedése, az orosz embargó okozta olcsóbb raktárkészletek kiapadása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése után ez a vásárlói előny folyamatosan apadt. A baromfihús áfacsökkentése kapcsán is tapasztalható volt, hogy kedvezőbbek a fogyasztói árak. A vásárló jelenleg lényeges árkülönbözetet tapasztalhat, mivel az egyes termékek áfatartalma eltérő. A nyers húsokat ugyanis 5 százalék, míg más húsokat 27 százalék ÁFA terheli - hangsúlyozta Győrffy Balázs. A Magyar Élelmiszerkönyv változásai szerint a felvágottaknak 2017 júliusától már minimum 50 százalék húst kell tartalmaznia. A párizsi és a virsli elvárt legalacsonyabb hústartalma 40 százalékról 51 százalékra emelkedett.

A grillszezonban értékesítik az éves mennyiség egyharmadát, mintegy 2 kilogramm halat fejenként. 2018. január 1-től pedig a halak is 5 százalékos áfakulcs alá kerülnek - fűzte hozzá Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. A grillezők körében döntően a tarja, a zsírosabb húsok, és a kolbászféleségek a kedveltebbek - mondta Konkoly József, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ugyanakkor a baromfihús belföldi forgalmának 2-3 százalékát teszik ki a grilltermékek, amelyek jellemzően sütésre előkészített termékek - mondta Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?