Itt az akcióterv, amellyel csapást mérnének az élelmiszermultikra

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben az a 20 pontos akcióterv, amelyet a multinacionális cégek rossz minőségűnek mondott élelmiszereinek háttérbe szorítására kíván végrehajtani a kormány. Az intézkedésekre mintegy 2 milliárd forintot fordítanának 2017-2019-ban, egyes lépések kidolgozási határidejét viszont csak 2020. december 31-ben állapították meg. Kiemelt cél a fogyasztói tudatosság növelése, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létszámának és laborkomplexumának bővítése is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Most hozta nyilvánosságra a kormány, pontosan miből áll az a 20 pontos akcióterv, amelynek végrehajtásával emelnék a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek minőségét, fejlesztenék a vásárlói tudatosságot és javítanák a hatósági tevékenységek hatékonyságát. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi bejelentése szerint az intézkedéseket még júliusban fogadta el a kabinet, de az ezekről szóló kormányhatározatot csak most tették közzé a Magyar Közlönyben.

Az akcióterv a következő pontokból áll.

1. A Magyar Élelmiszerkönyv irányelveinek átemelése a kötelező előírások közé, illetve az irányelvek jogszabályi szintre emelése 2020. december 31-i határidővel.

2. A Magyar Élelmiszerkönyv alap- és emelt szintű szabályozása alá eső termékkör bővítése 2020. december 31-i határidővel.

3. Az élelmiszerek objektív érzékszervi minősítését lehetővé tévő előírások kidolgozása, illetve a Magyar Élelmiszerkönyv útmutatóinak további kialakítása folyamatos határidővel.

4. Az ellenőrző hatóság szakértői- és eszközállományának bővítése 2017. december 31-i határidővel.

5. A vásárlók kötelező tájékoztatására vonatkozó előírások módosítása annak érdekében, hogy a fagyasztott húsokat ne értékesíthessék friss tőkehúsként a kiskereskedelemben 2017. december 31-i határidővel.

MTI-fotó: Mohai Balázs

6. Szemléletformáló programok kidolgozása a vásárlók élelmiszerbiztonsági, jelölési, minőségi és élelmiszer-technológiai ismereteinek bővítésére, illetve a hagyományos termékek megismertetése a gyermekekkel és a nyugdíjasokkal 2019. június 30-i határidővel.

7. Új program kidolgozása, amely közérthető formában hívja fel a vásárlók figyelmét az élelmiszerláncban rejlő kockázatokra 2018. július 30-i határidővel.

8. A játszva tanulás elvén nyugvó, gyermekeknek szóló ingyenes élelmiszerbiztonsági tananyag kidolgozása 2018. július 30-i határidővel.

9. Javaslat készítése az emberi erőforrás-fejlesztést célzó kampányok finanszírozási lehetőségeiről 2017. szeptember 30-i határidővel.

10. Az S-QR-kód alapú Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy kidolgozása a hozzá kapcsolódó elektronikus tudástár kialakításával 2018. december 31-i határidővel.

11. Online "Fórum" felület létrehozása a kórházakat és a 3-18 éves korosztályt ellátó közétkeztetési szervezetek számára, hogy hozzájuthassanak a menüsorokkal, a diétás és normál receptekkel, illetve a technológiákkal kapcsolatos információkhoz 2018. december 31-i határidővel.

12. A "Minőségérzet növelése a közétkeztetésben" elnevezésű program kidolgozása 2017. december 31- határidővel, amelynek ki kell terjednie a közétkeztetők és ételeik minősítésére, illetve az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny rendszeres megszervezésére.

13. Rendszeres élelmiszerminőségi és jelölési képzések a fogyasztóvédelmi szervezetek számára, illetve közös kampány megszervezése a hibás termékek visszavételére 2018. december 31-i határidővel.

14. Az "Ételt csak okosan" program és a Szupermenta program bővítése a vásárlók, az élelmiszer-előállítók és a vendéglátással foglalkozók konyhatechnikai ismereteinek bővítésére, illetve a "Tökéletlen is lehet tökéletes" elnevezésű program kidolgozása a gyümölcsökkel és zöldségekkel szembeni helyes fogyasztói elvárások kialakítása érdekében 2018. december 31-i határidővel.

15. A Magyar Élelmiszerkönyv ismertségének erősítése, hogy a vásárlók a mindennapokban is használható információkhoz jussanak 2018. június 30-i határidővel.

16. Új elektronikus Nemzeti Élelmiszerlánc-minősítési és Eredetvizsgálati Rendszer kidolgozása, amely tartalmazza a laboratóriumi vizsgálatok és vállalkozói önellenőrzési rendszerek integrálásának informatikai fejlesztését, illetve átfogó tudástár létrehozását és a védjegyek, emblémák és hiteles adatok vásárlói megismertetését 2017. december 31-i határidővel.

17. A Nemzeti Élelmiszerlánc-minősítési és Eredetvizsgálati Rendszer finanszírozási lehetőségének kidolgozása uniós fejlesztési forrásokra alapozva 2017. december 31-i határidővel.

18. Előterjesztés készítése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz tartozó új laboratóriumi komplexum kialakításáról 2017. december 31-i határidővel.

19. A Nébih racionális létszámbővítése és informatikai fejlesztése 2017. december 31-i határidővel.

20. Összesen 1,99 milliárd forint biztosítása a program egyes elemeire 2017-2019-ben.

Lázár János korábbi bejelentése szerint a programmal a kormány jó minőségű élelmiszerekhez igyekszik juttatni a hazai vásárlókat, illetve meg akarja védeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségű élelmiszereket adjanak el nekik. A kormány ugyanis kitart amellett, hogy a nyugati multik élelmiszereik előállításakor a magyar fogyasztók kárára "kettős mércét" alkalmaznak, bár ezt az állítást a korábbi hivatalos vizsgálatok nem támasztották alá.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter legutóbbi nyilatkozatai szerint az agrártárca a nyári termékeknél is igazoltnak látta a "kettős minőséget", a gyártókat tömörítő Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) viszont cáfolta a minisztérium állításait. Az Éfosz közleményében úgy reagált, hogy néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget, illetve nem minősülhet a fogyasztók kelet-nyugati alapú megkülönböztetésének sem.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?