Sok szabálytalanság a balatoni halsütödékben

agrarszektor.hu
Négy nap alatt 13 balatoni halsütödét ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, amelynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki. Egy helyen a tevékenységet is korlátoztak, két helyen pedig azonnal felfüggesztették a működést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Június utolsó napjaiban a NÉBIH felügyelői 13 Balaton környéki halsütödét ellenőriztek. A négynapos akció során vizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi és tárgyi feltételeket, a rendet, a tisztaságot, a személyi higiéniát, továbbá a raktáron lévő halkészletek nyomon követhetőségét, a halfajok és megnevezések azonosságát is - derül ki a NÉBIH közleményéből.

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt, 5 helyen pedig kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben azonban súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, amelyek közül  egy esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig.

Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kilogramm halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1 175 000 forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői. Mivel az ellenőrzések még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek - közölte a hatóság.

Ezek voltak a legjobb sütödék
Az ellenőrzések mellett érzékszervi bírálatot is tartott a NÉBIH, és pontozták a halsütödék fogyasztók oldaláról megítélhető felszereltségét, választékát, tisztaságát, a kiszolgálást és az összbenyomást, továbbá a kiszolgált, feltálalt sült hekk külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is. A hivatal kedveltségi rangsorát a laikus tesztelők összesített pontszámai alapján állították össze, amelybe a hatósági megítélés kivételesen nem számított bele. Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje, az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. Második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán.


A helyszíni szemléken a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a raktárban található fagyasztott halakból, valamint különböző felületekről is, mint például a munkaasztalokról vagy a dolgozók kezéről. Ezek eredményeiből a vendéglátóhely tisztaságára lehet következtetni. Több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek a NÉBIH laboratóriumaiban. Valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, ugyanakkor

a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő.

 A többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatta ki a laboratórium.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?