Nem dobják ki az OMÉK-on megmaradt élelmiszereket

agrarszektor.hu
Magyarországon évente csaknem 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki a kukába. Ez átszámítva, háztartásonként mintegy 40 kilogrammot jelent, noha vannak családok, ahol a mindennapi élelem beszerzése is gondot okoz. A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) szervező Agrármarketing Centrum (AMC) ezért úgy döntött, hogy a kiállításon megmaradt még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket jótékony célra ajánlják fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogyan az európai országok többségében, úgy Magyarországon is óriási probléma az élelmiszerpazarlás - áll az AMC közleményében. A világon évente 1,3 milliárd tonna, még fogyasztható élelmiszer megy kárba, miközben majdnem ugyanennyi, 1,3 milliárd ember éhezik a Földön. A világ számos országában már évtizedek óta működő, és külföldi mintára Magyarországon 2006-ban alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesület civil szervezeteken keresztül osztja szét a még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket a rászorulóknak, amelyeket általában áruházaktól, feldolgozó üzemektől, élelmiszeripari cégektől szereznek be.

Számos nemzetközi kiállításon tapasztaltak után idén az AMC úgy döntött, hogy az OMÉK-on megmaradt, még fogyasztható, valamint az esemény zárása előtti elszállításból hátramaradó tartós élelmiszereket a kiállítóktól jótékony célra összegyűjtik és a Magyar Élelmiszerbank közreműködésével rászoruló családoknak juttatják azokat. Az élelmiszereket két raktárhelyiségben gyűjtik a Hungexpo területén. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatnak fel ennivalót. Az ilyen módon összegyűjtött felajánlásokat az OMÉK-ot követő néhány napon belül juttatják el a rászorulóknak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?