Öt fontos ok, ami miatt a borászoknak kutyát kell tartaniuk

agrarszektor.hu
Óriási segítséget jelenthetnek a kutyák a borászoknak a szőlőültetvényeken. Azon kívül, hogy megvédik a területeket a vadon élő állatoktól, képesek felismerni a szőlőbetegségeket, és vonzóbbá tehetik a vásárlók számára a borászatokat és akár az üzletkötéseket is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kutyák hatalmas segítséget jeéenthetnek a szőlőültetvény üzemeltetésében - derül ki a modernfarmer.com összeállításából. Nem csak arról van szó, hogy védhetik az ültetvényeket, illetve a birtokokat a betolakodóktól, hanem akár egyes szőlőbetegségeket is felismerhetnek. Az öt legfontosabb ok a következő lehet, ami miatt a borászoknak érdemes lehet kutyákat tartaniuk.

1. Felismerik a szőlőbetegségeket

Kutatási eredmények szerint a kutyák képesek kiszimatolni egyes betegségeket a szőlőültetvényeken. Egy kísérletben például arra tanították a keresőkutyákat, hogy a szőlőkben ismerjék fel a pajzstetveket, amelyek a hajtásokon táplálkoznak, ezzel akadályozva a gyümölcsök fejlődését.

A rovarok vírusok terjedését is okozhatják és drasztikusan csökkenthetik a terméshozamot. A kutyák alkalmazása a kártevők felismerésére egyes vélemények szerint illeszkedhet a fenntartható borkészítés gyakorlatához is, mivel azzal, hogy a kutyák észlelnek egyes kártevőket, kevesebb növényvédő szerre lehet szükség, hiszen így a gazdák időben eltávolíthatják a fertőzött növényeket.

2. Őrzik az egész birtokot és a haszonállatokat

Bár triviálisnak tűnhet, érdemes figyelembe venni, hogy a kutyák az egész birtokggazdálkodás szempontjából is hasznot hajthatnak. Nemzetközi tapasztalatok szerint a borászatok sokszor nem önállóan, hanem egy-egy nagyobb mezőgazdasági birtok részeként működnek.

Így számos gazda szőlőültetvényéhez tartozik például legelő, ahol haszonállatokat is tartanak. A legeltetéssel ugyanis "tökéletes gyomirtást" végezhetnek, így ki tudják váltani a gyomirtó szereket. Ahhoz azonban, hogy megvédjék haszonállataikat, érdemes kutyákat is alkalmazniuk, így a szőlészet mellett a házörzők az állatok biztonságát is megteremthetik.

3. Távol tartják a “szőlőtolvajokat"

A kutyák a szőlőben kifejezetten hasznosak lehetnek a vadon élő állatok - például a szarvasok - távoltartásában, amelyek jelentősen károsíthatják az ültetvényeket. A kutyák elriaszthatják a pockokat, a mókusokat és a madarakat is, amelyek szintén megdézsmálhatják a szőlőtőkéket.

4. Ihletet adhatnak a boroscímke megtervezéséhez

Vannak olyan pincészetek, ahol nem csak az üzlet nevét, hanem megjelenését is a kutyák inspirálták. Sőt, egyes borászok saját boraik címkéjén is kedvenceiket szerepeltetik. Így az ültetvények örzői "részt vesznek" a borászati design kialakításában is. 

5. Növelik az ültetvény és a borászat népszerűségét

A kutyák segíthetnek a borászatok családiasabbá tételében is, mivel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a pincészetek ügyfelei és vendégei jól érezzék magukat egy-egy szőlészetben és borászatban. Persze ehhez nem árt, ha a borászok nem a legvérszomjasabb kutyafajtákat tartják birtokaikon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?