Ezt hozták a nyári razziák: sok volt a lejárt élelmiszer

agrarszektor.hu
Összesen csaknem 42 millió forintnyi bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseken. A tavalyinál kevesebb, összesen 14 tonna terméket vontak ki a forgalomból, de a nem megfelelő jelölésű és lejárt termékek előfordulási aránya emelkedett a korábbi évekhez képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén a több mint 24 ezer ellenőrzött tétel 5,3 százalékát, összesen 14 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, melynek együttes értéke meghaladta a 4,6 millió forintot - közölte a Nébih. A hivatal a nyári szezonban feltárt hiányosságok miatt 226 esetben figyelmeztetett, 44-nél pedig korlátozta a tevékenységeket.

Bírságot 417 esetben szabtak ki, amelynek összege megközelítette a 42 millió forintot.

Problémák főként a higiéniai feltételeknél, a forgalmazott termékek minőségénél, a dolgozók egészségügyi alkalmasságánál és képzettségénél, illetve a nyomon követhetőségnél fordultak elő.

A hivatal tájékoztatása szerint az előző évekhez viszonyítva a forgalomból kivont termékek mennyisége és értéke kisebb volt. Ugyanilyen összehasonlításban csökkent a hűtési lánc fenntartásánál, illetve a dolgozók alkalmasságánál és képzettségénél tapasztalt hiányosságok előfordulási aránya. Emellett csökkenő tendenciát mutat a nyomon követhetőségi hiányosságok és az illegális tevékenységek aránya is.

A nem megfelelő jelölésű és a lejárt tételek előfordulási aránya azonban emelkedett a korábbi évekhez képest.

A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai irányítása mellett a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei végezték. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt akció idén július 1-jétől augusztus 31-ig tartott. A vizsgálat fókuszában a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetése, a fagylalt-előállítás és -forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és a mozgó vendéglátók álltak. Idén kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.

Az ellenőrök a kéthónapos akció során 7146 létesítményt vontak vizsgálat alá.

A szakemberek egyaránt vizsgálták az élelmiszer-előállító helyeket, a különböző kereskedelmi egységeket (a piacoktól egészen a hiper- és szupermarketekig), de a vendéglátóhelyeket, a nagyrendezvényre kitelepülő vendéglátó egységeket, továbbá a gyermektáborok ellátását végző főző- és tálalókonyhákat is.

Mintavételre 166 tételnél került sor. A laboratóriumi vizsgálatok 9 fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella, míg 9 fagylaltmintában enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03