Másfél milliárd forintot kap a tolcsvai borpince

agrarszektor.hu
Elindult a Nemzeti borkincstár program, amelyre a kormány közel másfél milliárd forintot biztosít. A program célja a tolcsvai borpince 390 ezer palack borának értékmegőrzése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány csaknem másfél milliárd forintot biztosít a Nemzeti borkincstár program keretein belül annak a 390 ezer palack bornak az értékmegőrzésére, amely 1860 óta gyűlt össze a tolcsvai muzeális borpincében. Az összeget a Tokaji Borvidék aszúiból és borkülönlegességeiből álló gyűjtemény borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére fordítják majd - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

A pince nagyon rossz állapotban van, így a pincerekonstrukció elkerülhetetlenné vált. Ezzel együtt elkezdődik a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok elvégzése, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata is.

A programot az Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével összefogva hajtja végre. A program 2019 december végéig tart és közben azt is megviszgálják, hogyan lehet a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani - mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02