A halastavakról is kitiltanák a renitens horgászokat

agrarszektor.hu
A halastavakról is kitiltanák azokat a horgászokat, akiknek állami horgászjegyét időlegesen visszavonták jogszabálysértés miatt. A kormány ennek érdekében módosítaná a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Haltermelési létesítményen a hal fogása és a halfogásra irányuló tevékenység horgászat esetén állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel e törvény rendelkezéseinek betartásával folytatható" - tartalmazza a parlament előtt lévő törvénymódosítási javaslat. A változtatást a kormány a halgazdálkodási törvényben hajtaná végre, és a módosítást egy "salátatörvény" részeként terjesztette az Országgyűlés elé.

Az indoklás szerint a korrekció célja, hogy egységes szabályozást alakítsanak ki a horgászathoz szükséges okmányoknál. A módosítás után halastavakon sem horgászhat az, akinek állami horgászjegyét időlegesen bevonták, mert úgynevezett nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen - tehát valamely horgászvízen - halvédelmi bírság kiszabásával járó jogszabály-sértést követett el.

Az állami horgászjegyet szankcióként általában akkor vonják be, ha valaki tiltott módon horgászik, így például a megengedettnél több horgászbotot használ, vagy nem kifogható méretű és darabszámú halakat tart meg. A horgászjegy bevonása azt jelenti, hogy az intézkedés időtartama alatt nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken nem lehet horgászni.

A törvénymódosítással a kormány most azt a kiskaput zárná be, hogy az eltiltott horgászok a büntetés ideje alatt olyan halastavakra vonuljanak át, ahol a tulajdonosok-hasznosítók a horgászatot is engedélyezik. A szigorítás érdekében lehetővé tennék, hogy a horgászathoz szükséges okmányokat haltermelési létesítményekben is ellenőrizni lehessen, illetve szankciókat is előírnának, ha valaki a halastavakon előírt dokumentumok nélkül horgászna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?