Nagyon sok veszély vezet tragédiákhoz a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Több mint 30 százalékkal csökkent tavaly Magyarországon a végzetes munkahelyi tragédiák száma az agráriumban. A mezőgazdaság ugyanakkor továbbra is az egyik legveszélyesebb terület a baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly 837-ről 654-re csökkent az agráriumban a munkabalesetek éves száma, amelyből 12 volt halálos kimenetelű - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb adataiból. 2016-ban összesen 18 halálos kimenetelű baleset volt a mezőgazdaságban, így valamennyi ágazat közül ez vezette a halálos munkabaleseti statisztikát.

Az adatokból viszont kiderül, hogy az ágazatban egy év alatt több mint 22 százalékkal csökkent a munkahelyi balesetek száma és 33 százalékkal kevesebb végzetes kimenetelű munkabaleset történt

 - írja közleményében az NGM.

A mezőgazdasági munkabalesetek csökkentése érdekében az NGM tavaly kétéves országos munkavédelmi kampányt indított. Ugyanakkor egyre több az új veszélyforrás, mint a klímaváltozás következményei vagy az új technológiák és vegyi anyagok megjelenése. A szektor sajátossága, hogy a gazdálkodók sokszor szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, illetve vegyi anyagokkal végeznek munkát, és a munkavállallók itt is számos veszélyforrásnak vannak kitéve.

Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve az alkalmi munka.

A kimutatások szerint 2016-ban több mint 700 mezőgazdasági munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság. A vizsgált munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot.

Az adatok viszont az NGM közleménye szerint azt mutatják, hogy 2017-ben a munkavédelmi helyzet javult, és az ellenőrzött munkáltatók kétharmadánál találtak "csak" szabálytalanságot.

A tárca most azt is közölte, hogy a munkavédelmi kampány 2018-ban is folytatódik. A második és harmadik negyedévében országos célvizsgálat alá veszik a mezőgazdasági tevékenységeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?